Hlavní obsah

10 tipů na filmy s 3D efekty: Avatar, Avengers i TRON

Novinky, mim

První 3D filmy vznikly už na počátku dvacátého století. Od té doby se technologie hodně vylepšily a v současnosti patří 3D snímky k velmi oblíbeným. Vybrali jsme deset snímků s rozšířenou realitou, které podle nás stojí za vidění.

Foto: Warner Bros

Vesmírný thriller Gravitace.

Článek

 1. Avatar

V tomto filmu se díky 3D efektům přenesete na fantaskní planetu Pandoru, kde žijí velcí a modří obyvatelé Na’vi. Lidi tam jedou, aby získali cenný materiál nevyčíslitelné hodnoty. Pobyt na Pandoře je pro člověka možný po vytvoření genetického dvojníka, hybrida Avataru, který je ovládán psychikou oddělenou od lidského těla. Na misi se vydává Jake Sully, ale po čase zjistí, že nechce, aby lidi tuto planetu kolonizovali a vydrancovali. Jak tedy přistoupí k zadanému úkolu? Snímek režíroval James Cameron, hlavní role ztvárnili Sam Worthington a Zoe Saldanová. Fantasy mělo premiéru roku 2009 a svého času bylo velkým 3D trhákem.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

2. Alenka v říši divů

Podle knihy Lewise Carrolla režisér Tim Burton roku 2010 natočil toto fantasy o Alence, která se propadne králičí norou. Ideální námět na snímek se 3D efekty. Film se ale knihou jen inspiroval, děj je trochu jiný. Ve filmové verzi je Alenka dospělá a má se vdát za muže, jehož nechce. V říši divů se ale postaví větší výzvě – musí zachránit podivné tvory před zlou královnou. Ve snímku hráli například Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathawayová a Helena Bonhamová Carterová.

10 tipů na filmy od Tima Burtona, mistra fantazie

Film

3. Avengers: Infinity War

Avengers spojí síly, aby porazili Thanose, který chce zničit svět. Ve fantasy inspirovaném komiksy od Stana Leeho, Jacka Kirbyho a Dona Hecka hráli například Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Zoe Saldanová, Tom Hiddleston, Elizabeth Olsenová a Idris Elba. Snímek, ve kterém díky 3D můžete být přímo na bojišti, měl premiéru roku 2018, režie se ujali Anthony a Joe Russovi.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

4. TRON: Legacy

Přeneste se díky 3D brýlím do počítačové hry! Tvůrce videoher Kevin Flynn uvízne v kyberprostoru. Zachránit se ho vydá jeho syn Sam a nebojácná válečnice Quorra. Sci-fi thriller roku 2010 natočil režisér Joseph Kosinski, hráli v něm například Jeff Bridges, Garrett Hedlund a Olivia Wildeová.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

5. Vánoční koleda

Ebenezer Vydřigroš nesnáší Vánoce, ale poté, co ho navštíví duchové Vánoc minulých, přítomných i budoucích a vezmou ho na cestu, na které mu ukážou jeho Vánoce, změní názor a z protivného skrblíka se stane milý stařík. V hlavní roli této rodinné komedie, která byla natočena podle knihy od Charlese Dickense, exceluje Jim Carrey. Film roku 2009 režíroval Robert Zemeckis.

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

6. Aldabra: Byl jednou jeden ostrov

Aldabra je atol v Indickém oceánu. Tento rodinný 3D film vypráví napínavým způsobem o životě tamních tvorů. Díky 3D brýlím uvidíte místní živočichy tak zblízka, jak se k nim ve skutečnosti asi nedostanete. Snímek režíroval v roce 2014 Steve Lichtag.

4 tipy na snímky s vlky: Dobrodružná dramata o divokých zvířatech a lidech

Film

7. Gravitace

Vesmírná tematika je také velmi oblíbená, co se týče 3D filmů. V Gravitaci se přenesete se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym do vesmírné lodi, která ztratí spojení se Zemí. Najednou hlavní protagonisté zůstanou na vše sami, kolem je jen mlčící nekonečný prostor a dochází jim kyslík. Přežijí? Drama roku 2013 natočil režisér Alfonso Cuarón.

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

8. Hobit: Bitva pěti armád

John Ronald Reuel Tolkien je autorem hned několika fantasy knih a Hobit je jednou z nich. Filmy natočené podle ní byly rozděleny na tři části, toto je poslední díl. Díky 3D efektům zažijete souboj o trpasličí říši z první ruky. Snímek roku 2014 natočil režisér Peter Jackson, zahráli si tam Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Luke Evans, Evangeline Lillyová, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Cate Blanchettová, Christopher Lee, Billy Connolly, Ian Holm nebo Stephen Fry.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

9. Need for Speed

3D efekty a rychlá auta, to jde skvěle k sobě. V tomto akčním snímku o pomstě a nelegálních závodech luxusních vozů si hlavní role zahráli Aaron Paul a Dominic Cooper, s nimiž díky 3D brýlím usednete za volant. Film režíroval Scott Waugh, premiéra se konala v roce 2014.

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

10. Korálový útes – Tajemné světy pod hladinou

V tomto dokumentu z roku 2011 se díky 3D brýlím podíváte pod hladinu na Maledivách a budete moct obdivovat krásy tamních atolů a jejich živočichů. Uvidíte ryby, želvy a mnoho dalších podmořských tvorů.

10 komedií, ve kterých vás rozesměje Louis de Funès

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám