Hlavní obsah

Erich Maria Remarque se vrací audioknižně

Je vždycky chvályhodné, když se v nové podobě objeví některé z klasických děl moderní světové literatury. Když se přesune ze středoškolských učebnic, setřese ze sebe prach školních knihoven a s plnou silou a naléhavostí se vrací ke svým čtenářům, v tomto případě posluchačům.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy.

Článek

Takovou vítanou a užitečnou událostí je audioknižní vydání slavného románu E. M. Remarqua Cesta zpátky. Desetihodinové četby se před mikrofonem zhostil herec Pavel Batěk. Bylo by frází konstatovat, že Cesta zpátky patří k nejsilnějším Remarquovým dílům, protože jeho četná biografie jiná než silná díla neobsahuje.

Tak jako v řadě jeho dalších knih nelze přehlédnout, v tomto případě přeslechnout, i silné autobiografické rysy. Sám Remarque (narozen roku 1898) narukoval jako osmnáctiletý student na bojiště první světové války a otřesné zážitky přetavil do románu Na západní frontě klid. Cesta zpátky je pak jeho přirozeným pokračováním.

I ona reflektuje konkrétní kruté válečné zážitky, ale věnuje se především času poté. Době, kdy se předčasně zestárlí mladíci snaží navrátit do normálního mírového světa, ale takový návrat s jejich zkušeností v podstatě není možný.

Ten, kdo nezažil to, co oni, je nemůže nikdy pochopit, nemůže jim porozumět. Remarque se o toto pochopení a porozumění literárně pokusil už v letech 1930 až 1931, kdy Cesta zpátky vycházela nejprve na pokračování časopisecky. V  jedenatřicátém roce získala knižní podobu, a to poprvé i v českém překladu.

Bezprostředně po nástupu fašismu byla v Německu zakázána, stejně jako její autor, který byl nucen odejít do emigrace a zůstal v ní do konce života. Nedlouho po svém vydání už v Německu svazky Cesty zpátky hořely na nacistických hranicích jako závadná četba.

Snad ještě hroznější je fakt, že teď, zhruba o století později, čeká stejný osud na statisíce mladých mužů, tentokrát z fronty východní. Už proto je tedy nezbytné se k dílům jako Cesta zpátky stále a stále vracet. Snad to jednou pomůže.

Producent Pavel Müller: Na západní frontě klid? Scéna s devíti hořícími vojáky naráz byla největší v české historii

Film

Tři kamarádi vycházejí jako audiokniha

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Cesta zpátky - Erich Maria Remarque, Kniha: Cesta zpátky - Erich Maria Remarque

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám