Hlavní obsah

Dyk a Dusilová nazpívali duet do filmu

Vojtěch Dyk a Lenka Dusilová vydali filmovou píseň Slovo, k níž vznikl i videoklip. Bude součástí celého alba, které doprovodí premiéru filmu Slovo.

Lenka Dusilová a Vojtěch Dyk – SlovoVideo: SUPRAPHON

 
Článek

„Album Slovo přináší svět šansonově laděných duetů, které se liší svou pestrostí, pojetím a interprety a spojuje je určitá hloubka, síla a něha,“ popisuje písně scenáristka, režisérka a textařka Beata Parkanová.

„Myslím, že tohle album přináší mimořádně pestrou škálu současných muzikantů, kteří představují své různé přístupy k hudbě, a sjednocuje je téma a soudržnost textů. Věřím, že si každý posluchač dokáže na desce najít duet svého srdce. Duet, který je právě teď duetem jeho života, jeho slovem, tím, co teď prožívá, cítí, řeší.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Dyk

Album obsahuje dvanáct nahrávek. Duet Jedinou je tam dvakrát, protože jej různě nazpívali Eva Šušková s Robertem Pospišem i Markéta Foukalová s Michalem Šupákem.

Další písně natočili Anna Fialová s Ondřejem Rumlem nebo Kristína Mihaľová s Katarzií. Na desce fanoušci uslyší i Andreu a Mikoláše Růžičkovy, Kateřinu Winterovou s Václavem Havelkou, Terezu Krippnerovou s Ondřejem Rychlým a Ondřeje G. Brzobohatého s Danielou Písařovicovou.

Album Slovo vydává Supraphon ve spolupráci s love.FRAME, Azyl production a Bontonfilm studios již 9. září 2022 na CD i digitálně a následně v listopadu na vinylu.

Foto: Bontonfilm

Martin Finger a Gabriela Mikulková

Do českých a slovenských kin vstoupí film Slovo 15. září 2022. V novém snímku si Martin Finger zahrál notáře, postavu inspirovanou režisérčiným dědečkem. Za socialismu byl morální autoritou, jenže režim ho dožene až do psychiatrického ústavu. Notář je mimořádně konzervativní a jeho mluva zní až biblicky. Finger připustil, že je těžké takhle mluvit.

„Bojoval jsem s tím a není to poprvé v mé kariéře, kdy musím zpracovat text, který nejde úplně do pusy. Tady na tom Beata trvala. Mým úkolem jako herce je, aby to nešustilo papírem, ale zároveň z toho neodpářete to, že ta slova takhle znějí. Věřil jsem, že Beata jasně ví, proč to tam má být,“ vysvětlil.

„Je to nadčasové téma. Beatin styl psaní a vedení herců a všechny komponenty při natáčení soustřeďuje jen na duši člověka, schopnost komunikace mezi lidmi a veškeré detaily. Mnohdy se to zdá jako nenápadná věc. Pod tím je obrovské drama. A ta nefaleš, snaha zachytit člověka takového, jaký je v určitých okolnostech, to Beata dokáže naprosto perfektně. Já mohu říct, že jsem rád, že jsem hrál člověka, který dokázal být v těžkých chvílích pevný i za cenu traumat v rodině a zdraví,“ dodal.

Finger si z karlovarského festivalu odvezl cenu za nejlepší výkon v hlavní mužské roli ve filmu Slovo. Za stejný titul získala sošku i jeho režisérka Beata Parkanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám