Hlavní obsah

Dumas byl Spielbergem své doby, říká scenárista Tří mušketýrů

Jeden z nejdražších francouzských filmů všech dob, Tři mušketýři v režii Martina Bourboulona, vstoupil do kin. Mezinárodní hvězdné obsazení v čele s Vincentem Casselem či Evou Greenovou a důraz na věrnost literární předloze ukazují, že Francouzi se k filmu za 70 milionů dolarů (cca 1,5 mld. Kč) postavili se vší vážností.

Tři mušketýři: D'ArtagnanVideo: Bioscop

 
Článek

Filmových adaptací jedné z nejslavnějších knih Alexandra Dumase staršího Tři mušketýři je nepočítaně už od té z roku 1922 v režii Maxe Lindera, který si pro sebe „utrhl“ roli d’Artagnana a oděl ji do elegantního hávu.

Za nejslavnější lze považovat adaptaci z roku 1961 (režie Bernard Borderie), v níž hrál d’Artagnana Gérard Barray, a dvojdílnou koprodukci z roku 1971, kterou natočil Richard Lester s Michaelem Yorkem, Raquel Welchovou, Richardem Chamberlainem a dalšími hvězdami.

„Dumas vynalezl seriál, scénář a románský jazyk,“ říká o spisovateli scenárista Alexandre de La Patelliere. „Sám o sobě je filmovou postavou. Velký milovník, požitkář, dobrodruh. Zakládal divadla, noviny. Byl míšenec a musel čelit bílé smetánce 19. století. Podařilo se mu vytvořit díla, která byla velmi populární, s nesmrtelnými postavami, které se mu podobaly. Byl to doslova Spielberg své doby! Filmový byznys by se mu určitě líbil.“

To nejlepší z příběhu

Film tedy vychází z Dumasovy práce a struktury jeho románu. Scenáristé samozřejmě museli vypustit z rozsáhlého románu řadu zápletek, ale chtěli zachovat z příběhu to nejlepší. Režisérovi Bourboulonovi se pak podařilo obsadit skvělé herce – novou generaci dal dohromady se zkušenými bardy.

„François Civil je pro nás jediný možný d’Artagnan: okouzlující, bezstarostný a zároveň drzý. Romain Duris je herecký chameleon, dokáže zahrát cokoliv. Je to rocker! Jako Aramis je dokonalý, kočičí a sexy. Pio Marmai je zase perfektní Porthos – bonviván, vše přehání, má hlad hned, jak vstane od stolu! A Vincent Cassel byl první, o kom jsme věděli, že ztvární šedého vlka Athose,“ říká režisér.

Foto: Bioscop

Známý příběh odvahy, lásky a cti znovu ožil. Na fotce Louis Garrel a Vicky Kriepsová jako Ludvík XIII. a Anna Rakouská.

Muž topící se v mukách

Špiónku Milady de Winter hraje Eva Greenová, v roli d’Artagnanovy milenky Constance uvidíme Lynu Khoudriovou, roli Anny Rakouské dostala Vicky Kriepsová, která tak po Alžbětě Bavorské v nedávném Korzetu hraje další královnu. „Dokáže sdělit, že je zamilovaná do vévody z Buckinghamu už jen tím, jak se rukama dotýká dopisu,“ chválí ji režisér.

Vincent Cassel, který hraje Athose, má ke Třem mušketýrům hodně blízko, protože jako malý chlapec doprovázel svého otce na natáčení filmu Richarda Lestera, ve kterém hrál Jean-Pierre Cassel Ludvíka XIII.

Athose má Cassel moc rád. Je to podle jeho slov muž topící se v mukách, který nese na bedrech tíhu minulosti. Plný výčitek, studu a viny přenáší mnoho emocí.

Na rozdíl od Porthose a d’Artagnana je rozporuplný. Na jedné straně rozhodný, na druhé ho svazuje utrpení. Říká, že by se rád usmíval jako d’Artagnan, ale nemůže být šťastný.

„Já už jsem starší než Athos a myslím, že můj věk mohl být pro roli užitečný. Tak jsem si s tím pohrál. Rád si spojuji postavy se zvířaty a Athos je pro mě starý vlk. Stále jsem si připomínal, že jeho zkušenosti jsou větší a lepší než jeho výkony,“ řekl Cassel.

Moderní Milady

Představitelku Milady de Winter Evu Greenovou zase okouzlilo, jak ji hrála Lana Turnerová v adaptaci George Sidneyho z roku 1948. Líbil se jí její smysl pro dobrodružství a románský styl. Ona sama vidí ale Milady trochu jinak, než je obecné povědomí.

Foto: Bioscop

Vicky Kriepsová ve filmu Tři mušketýři

„Mezi lidmi je zakořeněno, že Milady je zlá, tajemná, neohrožená, ďábelská a ochotná udělat cokoliv, aby dostala, co chce. V druhé části našeho filmu se ale diváci dozvědí, proč se tou bezskrupulózní ženou stala. A je také bojovnice. Mužná a stejně zručná v používání zbraní. Je to svobodná, nezávislá, moderní hrdinka, která se chopí svého osudu,“ říká její představitelka.

Film si užijí i milovníci krás Francie. Natáčelo se v oblasti Paříže, v Bretani, Normandii, Burgundsku a dalších fotogenických oblastech. To vše určitě přispěje k realističnosti filmu. Ten jde do kin ve dvou dílech, první má podtitul D’Artagnan, druhý s podtitulem Milady dorazí k divákům 13. prosince.

RECENZE: Nové verzi Tří mušketýrů vévodí Vincent Cassel jako Athos

Kultura

Eva Green: Tři mušketýři? Milady je chameleon, je zábava ji hrát

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Tři mušketýři - Alexandre Dumas

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám