Hlavní obsah

Na svatbách i festivalech vypráví příběhy. Valentýnský večer prožije vyprávěním o lásce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní valentýnský večer stráví šestatřicetiletá Markéta Holá úplně jinak než kdokoliv jiný v Česku. V 19 hodin se postaví před publikum a v malém sále nového divadla v České Lípě bude vyprávět několik příběhů o lásce.

Foto: archiv Markéty Holé

Storytellingu se Markéta Holá věnuje už 13 let. K vyprávění ji přivedla kamarádka, která se storytellingu věnovala na univerzitě v Norsku

Článek

„Půjde o příběhy napříč historií a světem. Jeden z nich bude například antický, o Filemonovi a Baucis, jiný bude temnější ze severské mytologie, další zase současnější a exotičtější. Kolik příběhů nakonec zvládneme, se teprve uvidí,“ říká mladá žena.

Vyprávění příběhů, takzvaný storytelling, je už třináct let velkou součástí jejího života. Je totiž jedním ze šesti vypravěčů sdružených ve spolku, který se snaží tradici storytellingu v Česku rozvíjet.

„Schopnost vyprávět příběhy máme všichni. Storytelling je ale ucelená metodika, která se snaží vyprávění na základě cvičení a technik kultivovat,“ vysvětluje Markéta. „Příběhy se musí vymyslet, nebo najít v literatuře a vyprávět, aby byly poutavé a aby měl divák celistvý zážitek,“ dodává.

Na Valentýna mají floristé plné ruce práce, ovšem ještě víc se kupují kytice o svátku matek

Styl

Vyprávění na svatbách

Se storytellingem ji před 13 lety seznámila spolužačka, která předtím odjela v rámci programu Erasmus do Norska a zažila tam celý jeden semestr zaměřený jen na storytelling. „Když se vrátila, oslovila své přátele a vytvořila první spolek vypravěčů u nás,“ vzpomíná Markéta.

Foto: archiv Markéty Holé

Vyprávět příběhy chodí Markéta Holá často a ráda i mezi děti

Vyprávět příběhy chodí i na svatby, kde svatebčanům vypráví na míru připravený příběh o novomanželích. „Každý ze svatebčanů často zná jen část z historie společného života zamilovaného páru a tak náš příběh tam často rozproudí diskusi,“ směje se.

Večer tematicky zaměřený jen na příběhy o lásce ale zažije Markéta poprvé. „S výjimkou svateb, kde jde ale o něco trochu jiného, jsem jen o lásce nikdy nevyprávěla a i teď to celé vzniklo náhodou, protože se potkal termín a hodilo se to,“ říká.

„Tematicky zaměřená vyprávění ale jinak děláme poměrně často, většinou jde o vyprávění vztahující se k nějakému místu nebo události, a často máme tematicky zaměřená představení na festivalech,“ líčí.

Na jakékoliv místo

Na storytellingu miluje, že za použití málo prostředků může vzít diváky na jakékoliv místo na světě. „Vidí ho i s detaily a ten obraz je velmi plastický. Ráda lidem říkám, že storytelling je kino v jejich hlavě,“ vypráví.

Při valentýnském představení v České Lípě ji bude doprovázet kolega Jiří Šmirk i klavírista David Mašek. Příběhy od dvou vypravěčů se tak budou prolínat i s hudbou. Pro Markétu bude mít večer ještě jeden zvláštní význam. Česká Lípa je jejím rodištěm, takže večer bude i návratem na stará místa. „Mám z toho velkou radost. Už jsem v Lípě jednou vyprávěla a těší mě, že budu moct znovu vyprávět publiku, kde část lidí budu možná znát,“ říká.

Valentýnský večer s příběhy o lásce bude podle ní příležitostí, jak ho prožít bez komerce a s doteky toho, co to opravdu znamená. „Bude to oslava lásky a ne jen oslava jednoho svátku,“ dodává.

Valentýnský večer přímo vybízí k zásnubám

Vztahy a sex

Působivé nebeské divadlo: Valentýnské sblížení Měsíce s Jupiterem

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Vyprávění příběhů (storytelling)
Markéta Holá

Výběr článků

Načítám