Hlavní obsah

Působivé nebeské divadlo: Valentýnské sblížení Měsíce s Jupiterem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valentýn je časem lásky, který se letos svým způsobem projeví i na večerní obloze. Zhruba hodinu po západu slunce dojde téměř ke „kosmickému polibku“ Měsíce a planety Jupiter.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Valentýnské „blízké setkání“ Měsíce a Jupiteru

Článek

Srpek Měsíce spolu s plynným obrem Jupiterem a jejich vesmírné sbližování budou vidět celosvětově a budou působit, jako by od sebe byly vzdáleny jen na šířku „několika prstů“, ve skutečnosti to bude ale několik set milionů kilometrů, uvádí server Daily Mail.

Konjunkce bude viditelná pouhým okem, při pozorování dalekohledem pak budou Měsíc a Jupiter ve stejném zorném poli. Jde o jeden ze zajímavých úkazů, které jsou v únoru na obloze viditelné, uvádí na svých stránkách Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Uváděná událost, tedy velké přiblížení přirozené družice Země a největší planety Sluneční soustavy, není obecně nijak ojedinělá, ovšem její výskyt právě na Valentýna už ojedinělý je.

NASA zveřejnila snímek zelených blesků na Jupiteru

Věda a školy

Podle astrologie představují tyto dva kosmické objekty, setkávající se na noční obloze, růst, hojnost, léčení a štěstí.

Když se na tematiku zaměříme z tuzemského hlediska, tak nejtěsnější úhlové přiblížení – tzv. konjunkce – planety Jupiter a Měsíce nastane ve čtvrtek 15. února v sedm hodin ráno našeho času.

„V tu chvíli bude Jupiter od Měsíce na obloze vzdálený dva obloukové stupně, tedy asi čtyři průměry měsíčního úplňku. To ale u nás bude Měsíc pod obzorem,“ upozornil pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Působivé záběry zachycují konjunkci jasných planet s Měsícem

Věda a školy

Jelikož je naše přirozená družice nyní ve fázi Měsíce dorůstajícího do první čtvrti (nastane 16. února), zapadá zhruba o půlnoci.

„O valentýnském večeru, ale i následující večer tak sice nepůjde o žádné rekordní přiblížení, ale i tak to bude na obloze nápadné, protože Měsíc najde každý a právě Jupiter je aktuálně na noční obloze hned po Měsíci nejjasnějším tělesem. A to uvidí dokonce i nezamilovaní,“ dodal s úsměvem astronom.

Saturnova „Hvězda smrti“ ukrývá pod ledovým povrchem oceán, místo vhodné pro život

Věda a školy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Hvězdářské dalekohledy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám