Hlavní obsah

Valentýnský večer přímo vybízí k zásnubám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásnuby dnes už nemají sice takový význam jako kdysi, ale stále jsou vnímány jako romantický okamžik, který symbolizuje vyjádření opravdové a hluboké lásky mezi dvěma lidmi. Jedná se o předzvěst plánované svatby. Obvykle se tak děje na romantickém či jinak významném místě a mnohdy právě při oslavě Valentýna.

Foto: Profimedia.cz

Zásnuby představují významný krok v životě.

Článek

V dobách minulých bylo zvykem, že o ruku přišel žádat ženich rodiče nevěsty. Jednalo se o společenskou záležitost, kdy muž s pugétem pro matku své vyvolené požádal hlavu rodiny o svolení ke svatbě s jeho dcerou. Pokud svolení dostal, mluvilo se již o přípravách svatby, věnu nevěsty, o tom, jak je muž zajištěný a jakou nabídne ženě svého srdce budoucnost.

Postupem času už šly oficiální žádosti o ruku stranou. Často se totiž mladí museli brát, a to poměrně brzy. Nějaké vyjednávání o věnu a zajištění tak bylo zbytečné.

Doba se neustále mění. Dnes jsou i díky sociálním sítím k vidění zajímavé a originální žádosti o ruku. Muži by si měli být ale vědomi, že není nad to vymyslet něco vlastní hlavou a nespoléhat se na osvědčené tipy nebo kopírování šablon. Na druhou stranu ovšem není dobré být originální za každou cenu. Vždy je důležité hledět na to, jaká žena je a co by jí mohlo udělat opravdu radost.

Jaký je ideální věk na vdávání a ženění? Odborníci mají jasno

Vztahy a sex

Zásnubní prsten jako symbol

Zásnubní prstýnek, který nosí ženy na prsteníčku levé ruky, je signálem, že je žena zasnoubená - zadaná. Prsten v podstatě reprezentuje formální dohodu o budoucí svatbě.

Podoba, jakou by měl prsten mít, se v průběhu let často měnila. Nejtypičtějším symbolem však je jednoduchý kroužek, na kterém je usazen jeden výrazný diamant nebo jiný drahý kámen. Už jen tím, že se o diamantech říká, že jsou věčné, dávají prstenu moc, že následný svazek bude skutečně navždy.

Diamant získal svůj jedinečný status jako dárek lásky v patnáctém století. V roce 1477 dal k zásnubám diamantový prsten arcivévoda Maxmilián Rakouský své nastávající Marii Burgundské. V té době byly diamanty považovány spíše za talismany s ochranným kouzlem, které mohou posílit lásku mezi manželem a jeho ženou. Od doby Maxmiliána se královská tradice dávat diamantový zásnubní prsten začala pozvolna šířit mezi lidmi po celém světě. Na svou největší slávu si však musela ještě několik století počkat.

Když začaly diamanty plnit roli při zásnubách, lidé ještě neuměli surové diamanty brousit tak, aby dosáhli jejich nejkrásnějšího vzhledu. Proto se tradice darování diamantového zásnubního prstenu více rozvinula až po roce 1870, kdy byly v Africe objeveny rozsáhlé diamantové doly a zároveň pokročily techniky na broušení, díky čemuž začala krása diamantů skutečně vynikat.

V dnešní době si lidé již tak na tradicích nezakládají, přesto zásnubní prsten v podobě jednoduchého kroužku ze žlutého či bílého zlata, na kterém je usazen jeden výrazný bílý kámen - mnohdy zirkon či briliant, mezi zásnubními prsteny stále vede.

Čím udělat radost ženám o svátku zamilovaných

Styl

Radosti, které muže potěší nejen o Valentýnu

Styl

Inspirace na lechtivé dárky, které zpestří milování nejen na Valentýna

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zásnubní prsteny

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej snubních a zásnubních prstenů

Reklama

Výběr článků

Načítám