Hlavní obsah

Na Valentýna mají floristé plné ruce práce, ovšem ještě víc se kupují kytice o svátku matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkov u Brna

Přestože se mnozí dívají na dnešní svátek zamilovaných, spojený se dnem svatého Valentýna, trochu kriticky s tím, že jde „o uměle vytvořenou akci přivezenou do Česka ze západní Evropy“, jen málokterá žena ten den od partnera nedostane kytku. Floristé mají plné ruce práce s jejich přípravami již od víkendu.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Floristka Lucie Fuksová ze Slavkova u Brna vytváří kytice tak, aby připomínaly rozkvetlou louku.

Článek

Shodují se v tom, že co do množství prodaných kytek zamilované na celé čáře porážejí maminky, tedy že nejvíce květin se prodá na Den matek 12. května.

Stejnou zkušenost má i floristka Lucie Fuksová ze Slavkova u Brna. Před třemi lety opustila po dlouhém působení manažerskou pozici v korporátu a splnila si svůj dávný sen: otevřela si květinářství. Její kytky připomínají rozkvetlou louku, rozcuchanou lehkým vánkem.

Na Valentýna ale připravuje i takzvané flower boxy, o které je stále větší zájem. Jsou to krabičky s hmotou uvnitř, do níž jsou kytky zapíchány. Vydrží v nich čerstvé i dva týdny, tedy o třetinu déle než v klasických kyticích.

Čím udělat radost ženám o svátku zamilovaných

Styl

„Mé kytice jsou jako louka, tedy vzdušné, trochu neuhlazené a přitom elegantní. Přednost dávám spíše jemným barvám,“ prozradila floristka. Radost má z toho, že jí muži dávají při jejich tvorbě volnou ruku. Už dávno neplatí, že na Valentýna se dává kytice rudých růží.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Stále větší zájem je o flower boxy - například na snímku je valentýnský ve tvaru srdce.

Valentýnskou kytku lze pořídit zhruba od 250 do 500 korun. Mnohá květinářství k nim na svátek zamilovaných prodávají i krabičky se zákusky.

Maminky, ženy a až pak partnerky

V žebříčku prodeje kytek jsou na prvním místě matky, pak ženy a až na třetím partnerky. Tedy jinými slovy nejvíce kytek se prodá na Den matek, pak na MDŽ a až na třetím místě je svatý Valentýn. Jinak platí, že na MDŽ se sice prodá více kytek, ale zájem je o jednodušší vazby. Na Valentýna se prodá méně květin, ale zase jde o velké kytice.

Lucie Fuksová svého odchodu z korporátu a založení vlastního květinářství rozhodně nelituje. „Byla to ta nejlepší volba. Je to totiž úžasný pocit, když denně vidím, že mé kytky dělají lidem radost,“ dodala floristka.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Většina mužů sice kupuje kytku na Valentýna až na poslední chvíli, přibývá ale těch, kteří si je objednávají elektronicky předem.

Radosti, které muže potěší nejen o Valentýnu

Styl

Recepty na sladké dezerty, které potěší nejen na Valentýna

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Květinářství, On-line prodej květin

Reklama

Výběr článků

Načítám