Hlavní obsah

ČT bude vysílat třináctidílný seriál Místo nahoře

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodně nikoli nejlépe situovaná rodina si díky výhodné nabídce pořídí vilku v jednom z mnoha satelitních městeček, které dnes v Čechách vyrůstají. Stane se tak součástí uzavřené komunity, kde fungují mnohé věci jinak než mezi "obyčejnými lidmi". Seriál režiséra Karla Smyczka Místo nahoře začne vysílat ČT1 od 5. dubna a nabídne 13 dílů.

Foto: Josef Hrubeš

Výběr PSMF Praha - soupeř hradeckého výběru

Článek

Scenáristické trio Marka Dobeše, Štěpána Kopřivy a Jiřího Pavlovského postavilo spolu s režisérem Karkem Smyczkem příběh na vztazích mezi lidmi. Námět ze současnosti je ztvárněn tak, aby se humor i drama staly přirozenou součástí děje, stejně jako tomu je i v realitě.

V hlavních rolích se představí Ondřej Vetchý, Bára Munzarová, Miroslav Táborský, Simona Stašová, Tomáš Hanák, Barbora Seidlová a další. Hudbu složil Michal Pavlíček, texty napsal Vlastimil Třešňák, kameru vedl Petr Polák.

Režisér Karel Smyczek se vyjadřuje k motivům, které ho vedly k natočení seriálu o novodobém fenoménu:

Proč jste se rozhodl natočit seriál právě z prostředí českého satelitního městečka?

Zamlouvala se mi koncepce sevření příběhu do jednoho prostředí, které je ovšem svým způsobem velmi výlučné. Pohybují se v něm lidé ve škále od dělníka přes novináře až k postavám velmi zámožným. Málokdy jsem četl scénář, který by byl takhle strukturovaný. Cítil jsem, že dává možnost být zajímavě vyprávěn. Zdálo se mi také, že příběhy jednotlivých osob jsou zajímavé, a tím pádem budou životnější, než je v kraji zvykem.

Má seriál ambice být při stávají oblibě satelitních městeček dobovým dokumentem?

Samozřejmě se to může stát, ale to jsou věci, které člověk nikdy neodhadne. Spíš jsem to bral tak, že jsem natolik normální, aby to, co zajímá mě, zaujalo i diváky. Rozhodně bude zajímavé dívat se na Místo nahoře za takových deset let. Reálie velmi rychle stárnou. Typy mobilů, které v seriálu jsou, už dneska nikdo nepoužívá.

Troufnete si odhadnout, jakou odezvu bude mít seriál po divácky úspěšných Nemocnici na kraji města po 20 letech a Černých baronech?

Takhle nepřemýšlím. Když jsem točil seriál Bylo nás pět, netušil jsem, že ho lidi tak výborně přijmou. Pro mě byly nejpodstatnější zážitky a prožitky během natáčení. A nebyly to jenom radosti, často šlo o nesmírně vyčerpávající práci. Štáby dělaly šest dní v týdnu po dvanácti hodinách. Nemyslím na sledovanost, ale přeji si, aby se na to lidi chtěli co nejvíc dívat. To je ten rozdíl mezi hodnocením peoplemetru a mým pocitem.

Celý rozhovor, včetně Smyczkova zhodnocení hereckých výkonů seriálu Místo nahoře i jeho pocitů, které provází uvedení každého nového díla, si můžete přečíst v zítřejším vydání Práva.

Výběr článků

Načítám