Hlavní obsah

Brněnský festival Serial Killer se letos zaměří na švédskou tvorbu

Na brněnském festivalu Serial Killer bude mít českou premiéru nová řada seriálu Larse von Triera Království Exodus. V soutěži se jako obvykle utkají vybrané seriály ze střední a východní Evropy. Zvláštní pozornost přehlídka věnuje švédské tvorbě, přijedou zástupci britské televize BBC nebo streamovací platformy Netflix. Pátý ročník potrvá od 20. do 25. září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Natáčení seriálu Král Šumavy

Článek

V minulých dvou letech, ovlivněných pandemií koronaviru, festival více využíval on-line streamování. Letos se už zase soustředí hlavně na projekce v sálech a živé akce v ulicích. „Hrozně se těšíme do kin,“ řekla ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

Českou tvorbu v hlavní soutěži zastupuje třídílná minisérie Král Šumavy. Pro platformu Voyo ji natočil David Ondříček podle knihy Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy. Další soutěžní seriály jsou z ukrajinské, chorvatské, srbské, estonské a polské produkce.

Festival zahájí premiéra seriálu Dobré ráno, Brno režiséra Jana Prušinovského, který se zapsal do povědomí populárním seriálem Most! Novinka z produkce České televize přenese diváky do prostředí ranní show v brněnském studiu.

„Začalo to před osmi lety Čtvrtou hvězdou, pokračovalo o tři roky později Trpaslíkem a vygradovalo to Mostem! I v nadcházejícím seriálu Dobré ráno, Brno se pohybujeme na hraně a já jsem rád, že se nebojíme opět posouvat hranice humoru a v tomto případě vtipkovat na vlastní účet,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Portrét zenového patriarchy a flétna šakuhači

Kultura

Zástupci švédských stanic a produkčních skupin představí svou tvorbu v rámci TV Days, což je třídenní festivalový program pro profesionály. Letos poprvé se zúčastní také představitelé Netflixu. Součástí TV Days je debata s generálními řediteli největších českých a slovenských televizí.

Na programu se podílí také tým kyjevského festivalu Kyiv Media Week. „Serial Killer tím navazuje na mnohaletou spolupráci a hlavně podporu, kterou se snaží ukrajinským tvůrcům od začátku války poskytovat,“ uvedla Zlatušková.

Reklama

Související témata:
Festival Serial Killer

Výběr článků

Načítám