Hlavní obsah

Portrét zenového patriarchy a flétna šakuhači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní galerie Praha nabízí nová díla japonské zenové malby a kaligrafie v Salmovském paláci. Výstava Zenga prošla obměnou a pro velký úspěch se prodlužuje do 4. prosince. Výstavu doprovodí jógové programy.

Foto: Národní galerie

Zenga – japonské zenové obrazy

Článek

„Výstava Zenga s tematickým výběrem zenových obrazů ze sbírky Kaeru-an (tedy „Z žabí chýše“), kterou Národní galerii Praha v roce 2019 daroval nizozemský sběratel Felix Hess, pokračuje podzimní obměnou. Vzhledem k citlivosti tušové malby na světlo jsou od 6. září dosud vystavené svitky nahrazeny dalšími vzácnými díly ze 17. až 20. století,“ upozornila v úterý tisková mluvčí Eva Sochorová.

Návštěvníci uvidí třeba portrét zenového patriarchy Darumy, který štětcem a tuší namaloval slavný mistr Hakuin Ekaku (1685–1769), krajinomalbu mnišky Rengecu Ótagaki (1791–1875), jejíž čajová keramika je rovněž součástí výstavy, kaligrafii znaků Pouhé nic od Tecugena Dókóa (1630–1682) či Zenový kruh Nakagawy Sóena (1907–1984).

Co je zen?

Japonský zen (v Číně čchan – slovo pochází ze sanskrtského dhjána) je poměrně pozdní odnož mahájánového buddhismu. Podle tradice měl být přinesen do Číny indickým mnichem Bódhidharmou roku 520. Dále se šířil do Koreje a do Japonska.

Vlivem času a kulturních odlišností se však zen natolik vzdálil od původního severoindického buddhismu, že někteří odborníci tento směr už vůbec nepovažují za pravý buddhismus.

Pro zen je typické introvertní hledání, tiché meditace v ústraní (zazen) či mlčení. Zatímco tibetští mistři dokážou roky uvažovat o přesném významu jednoho slova v sútře, zen tvrdí, že osvícení nelze dosáhnout pochopením filozofie, slova pro něj nejsou důležitá. Osobní prožitek hluboké meditace, který mění myšlení člověka, je cestou k probuzení.

Buddha a Bondy. Autor, který otevřel Čechům dveře k indické moudrosti

Kultura

Žák např. může od učitele dostat hádanku kóan, kterou logickým myšlením nelze vyřešit. Žáka to má odvrátit od konceptuálního myšlení a přiblížit ho k podstatě mysli. Na druhou stranu není pravda, že by čínští zenoví učitelé odmítali buddhistické texty.

Nejslavnějším japonským zenovým učitelem byl Dógen, který přinesl Sótó zen do Japonska. Je autorem spisu Šóbó genzó.

Díla zenové malby a kaligrafie se vyznačují stylovou čistotou a tvarovou úsporností. Na výstavě si je můžete vychutnat se zvuky flétny šakuhači, zurčícího vodopádu nebo žabího kvákání.

Nejstarší tištěnou knihu světa našli v jeskyni. Je o hledání štěstí

Kultura

Na konci října Salmovský palác navštíví členové rodiny Kodžima (Kojima) z Kjóta, která se už po deset generací věnuje tradiční výrobě lampionů z bambusu a ručního papíru a povedou specializované workshopy. Jógové programy, které v letních měsících probíhaly pod širým nebem, se přesouvají do vnitřních prostor paláce.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Salmovský palác

Reklama

Související témata:
Zen

Výběr článků

Načítám