Hlavní obsah

Bond girl, herečka Maryam d’Abo: Jsem velkou fanynkou rychlých aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnučka gruzínského antikomunistického generála se narodila v Londýně, ale vyrůstala v Paříži a Ženevě. Anglickou herečku Maryam d’Abo proslavila role Bond girl v akčním thrilleru Dech života (1987). Ztvárnila v něm československou cellistku, která se zamilovala do agenta Jejího Veličenstva. Toho hrál Timothy Dalton. Zažili spolu náročné natáčení, když třeba sjížděli kopec ve futrálu od violoncella.

Foto: Petr Horník, Právo

Anglická herečka Maryam d’Abo byla hvězdou tiskové konference k výstavě Bond in Motion, která se konala na britském velvyslanectví v Praze.

Článek

Do Prahy přijela uvést výstavu Bond in Motion, která bude na pražském Výstavišti přístupná od 9. prosince. Před novináři byla půvabná dáma velmi sdílná.

Mluvila jste hezky o Jamesi Bondovi jako o symbolu britské kultury. Před chvílí jste naznačila, že si ho nedokážete představit jako ženu. Proč ne? Média o tom horlivě spekulují už dlouho.

Vždyť to vůbec nedává smysl! James Bond je muž, tak proč by to najednou měla být žena?! Zní to bláznivě. Vím, že se o tom mluví, ale tohle není dobré řešení. V takovém případě by bylo lepší použít jinou značku. Prostě by přišla nová agentka a měla by jiné jméno.

Agenta 007 vymyslel spisovatel Ian Fleming. Co se vám na příbězích neohroženého bojovníka s padouchy a zachránce světa líbí nejvíc?

Ian Fleming vymyslel postavu Jamese Bonda v době studené války, kdy byla britská rozvědka velice silná. Zároveň to byla doba spojená s elegancí a morálkou. Skutečně jsem se s jedním opravdickým Jamesem Bondem osobně setkala. Byl to už osmdesátiletý pán, který dřív působil jako agent v Moskvě. S Ianem Flemingem se znali od školy.

Gentlemanský klub z příběhů o Jamesi Bondovi otvírá po 166 letech dveře ženám

Koktejl

Máte raději současné, nebo starší akční bondovky?

Spíš ty starší, kdy filmy nebyly tak velkolepé a kdy se pracovalo s menšími štáby. Asi nejbližší jsou mi bondovky se Seanem Connerym a Piercem Brosnanem.

Údajně ráda jezdíte na koních. Jak to máte se silnými sportovními vozy, které by měly být hlavním tahákem výstavy Bond in Motion?

Jsem velkou fanynkou rychlých aut. Moc ráda řídím a vůbec sporťáky jsou mojí vášní, ale nenakupuji je a ani je nevlastním, jestli se na to ptáte. Byla jsem na sebe velmi pyšná, když jsme natáčeli Dech života také v poušti. Zkoušeli jsme tam scénu s arabskými plnokrevníky. Připadala jsem si jako ve filmu Lawrence z Arábie. Měli jsme sice kaskadéry, ale já jsem chtěla jezdit sama.

Vaším filmovým parťákem byl Timothy Dalton jako agent Jejího Veličenstva. Jak se vám s ním natáčelo?

Timothy je další z mých oblíbených Bondů. Když mi nabídli tu roli, měla jsem zkoušet s Piercem Brosnanem, ale ten nakonec v natáčení nepokračoval kvůli jiné práci. Timothy byl mou velkou oporou. Měl klasický herecký výcvik. Byla jsem nervózní z natáčení tak velké role a Timothy mi radil, ať se vždy při natáčení zaměřím na každou jednu scénu zvlášť. Moc mi tím pomohl.

Proslavila vás scéna, kdy spolu sjíždíte zasněžený kopec ve futrálu od violoncella. Měli jste kaskadéry?

Vůbec ne, velkou část té scény jsem hrála já sama, žádná dublerka. Filmovali jsme ji několik dní. Kamera byla dole pod svahem a filmovala nás zespodu. Režisér chtěl, abych ten futrál řídila já, ale bylo velmi těžké vybalancovat, abychom nebyli nakřivo a netočili se dokola, protože Timothy byl těžší než já.

Nevěděla jsem, jak používat brzdy, kolem nás byly speciální efekty, střelba a exploze. Moc se mi to nelíbilo, nebyla jsem z toho úplně nadšená. Mám citlivé uši, proto nesnáším ty exploze.

Bondovský Aston Martin Seana Conneryho se v dražbě prodal za závratnou sumu

AutoMoto

Bond girl jsou něco jako instituce. Sexy a silné ženy. Ve které filmové scéně jste se sama sobě líbila nejvíc?

Když nás v bondovce Dech života unesli v poušti mudžahedíni. Během jedné scény jsem na sobě měla překrásný modrý hedvábný šat s kalhotami v orientálním stylu. Moc se mi líbil.

Potkáváte se s ostatními dívkami, dnes už často zralými ženami?

Ano, a máme skvělé vztahy. Hodně se spolu zasmějeme. Spojuje nás podobná zkušenost, i když jsme se po boku Jamese Bonda každá objevila v různých dekádách. Jsme spolu rády.

Naposledy jste se objevila v italsko-francouzském sci-fi filmu Last Words. Co je pro vás při výběru role nejdůležitější?

To, jak je má postava napsaná a jak ji chce režisér převyprávět. Žánrové omezení pro mě neexistuje. Podstatné jedině je, jak jsme schopni přenést příběh k divákům. A taky čistě lidsky musím říct, že nejraději bych si vybírala role jen podle toho, jestli se natáčejí v teple, nebo v zimě.

James Bond míří do Prahy. Výstavu uvedla Bond girl Maryam d’Abo

Kultura

Monica Bellucciová: Krása není jen fyzická záležitost

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Výstaviště Praha Holešovice

Reklama

Související témata:
Maryam d’Abo

Výběr článků

Načítám