Hlavní obsah

James Bond míří do Prahy. Výstavu uvedla Bond girl Maryam d’Abo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní sporťáky, vznášedla, vodní skútry, padáky i nejmodernější špionské hračky. Do Prahy míří výjimečná přehlídka Bond in Motion, která měla loni premiéru v Bruselu. V Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti představí slavného agenta 007. Pro VIP hosty se brány bondovského světa otevřou symbolicky 7. prosince. Veřejnost bude vítána od 9. 12. do konce března 2024.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference k výstavě Bond In Motion. Na snímku bývalá Bondgirl herečka Maryam d’Abo.

Článek

Výstavu ve středu na britské ambasádě v Praze představili organizátoři v čele se Sergem a Nicolasem Borensteinovými. Velkým překvapením byla účast anglické herečky Maryam d’Abo, jejíž nejznámější rolí je Kara Milovyová, něžná československá čelistka a současně i snajperka, která se zamilovala do Bonda v thrilleru Dech života (1987). Tehdy ho hrál Timothy Dalton.

„Když mi nabídli tu roli, měl Bonda hrát Pierce Brosnan. Ten ale kvůli televiznímu seriálu z natáčení odstoupil, a tak jsem začala zkoušet s Timothym. Byl mi velkou oporou a parťákem. Měl klasický herecký výcvik. Byla jsem z tak velké role nervózní, ale poradil mi, ať se zaměřím na každou scénu zvlášť,“ zavzpomínala před novináři jedna z ikonických bondových dívek, která ve filmu absolvovala mnoho akčních scén.

Gros výstavy tvoří pětatřicítka supervozů a sporťáků, v nichž agent Jejího Veličenstva unikal, nebo naopak naháněl padouchy během své šedesátileté filmové kariéry. „Pojištění výstavy řeší naši belgičtí partneři, ale tu částku vám neprozradím. Je velmi vysoká, v řádech desítek miliónů korun,“ sdělil Právu Dominik Blachut z produkčního týmu.

Nejhodnotnějšími kusy budou právě auta. „Výstava je rozdělená do čtyř témat. Všechno je to poskládané tak, aby to dávalo smysl. Nejdražším exponátem je Rolls-Royce Phantom z filmu Goldfinger. Vizuálně zajímavým bude vůz Aston Martin z posledního filmu Není čas zemřít, který bude na točně simulovat scénu z filmu,“ prozradil.

Daniel Craig obdržel stejný řád, jako má James Bond

Koktejl

Bond. James Bond. Zajímavosti o všech 25 filmech

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám