Hlavní obsah

Gentlemanský klub z příběhů o Jamesi Bondovi otvírá po 166 letech dveře ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gentlemanský klub Pratt's v centru Londýna poprvé od roku 1857 umožňuje vstup ženám. K okamžité změně došlo po setkání Williama Cavendishe, hraběte z Burlingtonu, se členy výboru klubu. Některé řadové členy to však pohoršilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Majitel William Cavendish, jehož rodina klub vlastní od roku 1937, napsal v dopise adresovaném členům, že „rozšíření členství na ženy je pozitivní, nutnou a rozvíjející se změnou, která klub posílí a oživí“. Informoval o tom server deníku Telegraph.

Předseda klubu lord Soames, který je mimo jiné vnukem Winstona Churchilla, nevidí v přijímání žen žádný problém. Dodal nicméně, že se mu ozval jeden člověk, který je proti rozhodnutí klub ženám otevřít.

Podle deníku se ale stížností sešlo víc. Jeden člen uvedl, že rozhodnutí se dozvěděl z e-mailu. Je rozhořčen, že to nikdo nekonzultoval s členskou základnou.

„Ve světě, kde je jen málo malých radostí, byla pravidla upravující členství v Pratt's jednou z nich. Bude to konec Pratt's, jak ho známe. Spousta lidí odstoupí nebo prostě přestane chodit, což je totéž. A já navíc vím, že ženy na tohle rozhodnutí nijak netlačily,“ dodal.

Bouří se i další muži z klubu. Jeden z nich dokonce kritizuje majitele klubu Williama Cavendishe, o kterém říká, že od své rodiny Pratt's doopravdy nikdy nedostal a nemá co vymýšlet nevyžádané inovace.

Klub má své zvláštnosti

Klub Pratt's mezi ostatními londýnskými kluby vyniká. Mimo jiné i proto, že byl částečnou předlohou pro fiktivní klub Blades z románů Iana Fleminga a agentu Jamesi Bondovi.

Pratt's sídlí v několikapatrovém městském domě a jeho jméno je odvozeno od Williama Nathaniela Pratta, ten v domě žil od roku 1841 a byl správcem vévody z Beaufortu, který dům často navštěvoval na večeře se svými přáteli.

Klub má asi 600 členů, ale u jediného stolu v jídelně v suterénu může údajně stolovat pouze 14 členů najednou. Dále se tam nachází také kuřárna, kulečníková místnost a místnost pro správce.

Mezi bizarní tradice klubu patří, že komorníci byli vždy oslovováni George, bez ohledu na jejich pravé křestní jméno. Tak to fungovalo až do doby, než se v klubu objevila první žena ve funkci komorníka Margaret Ourouxová. Té se začalo říkat Georgina.

Paříž koupí vyhlášený gay klub, zaplatí za něj 169 milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám