Hlavní obsah

Bondovský Aston Martin Seana Conneryho se v dražbě prodal za závratnou sumu

Aston Martin DB5 z roku 1964, který vlastnil slavný herec Sean Connery, se v dražbě v rámci kalifornské výstavy v Monterey prodal za závratných 2,4 milionu dolarů. Cenu mimo jiné ovlivnil i fakt, že zesnulý Connery ztvárnil původního Jamese Bonda, pro kterého byl Aston Martin ikonickým dopravním prostředkem.

Foto: Profimedia.cz

Aston Martin DB5 herce Seana Conneryho

Článek

Sir Sean Connery byl prvním agentem 007, kterého jsme mohli na filmovém plátně vídat. Britský herec, který zemřel v roce 2020, byl ale mimo jiné i vášnivým sběratelem automobilů a v jeho kolekci se až do jeho smrti nacházel i extrémně vzácný Aston Martin DB5 z roku 1964.

Aston Martin představil nový vůz bez střechy. Oslavuje výročí zakázkové výroby

AutoMoto

Právě tento vůz se minulý víkend objevil na aukci v rámci dražby více předmětů spojených s hercem. Řada zájemců byla ochotna za vůz zaplatit celé jmění, ale jeden z nich musel být nutně nejhladovější. Nakonec zaplatil 2,4 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 58,5 milionu korun.

Většina z utržené částky poputuje do nadace Sean Connery Philanthropy Fund. Vítěz pak ale nezíská jen vůz, ale i soukromou jízdu Aston Martinem s šampionem Formule 1 Sirem Jackiem Stewartem, který se s Connerym dlouhá léta přátelil.

Aston Martin má nové logo. Taková je jeho stoletá historie

AutoMoto

Connery tento konkrétní Aston Martin koupil v roce 2018. Původně byl vůz vyvedený v černém laku, ale později byl v duchu filmů s Jamesem Bondem přelakován na barvu Snow Shadow. Podle dokumentů bylo auto po celou dobu parkované v Conneryho domě ve Švýcarsku. Herec údajně auto miloval, ale příliš si ho neužil, neboť cestování do Evropy bylo vzhledem k jeho věku čím dál složitější.

Model Aston Martin DB5 je s postavou Jamese Bonda spojován nejvíce. Objevil se v osmi bondovkách, poprvé ve snímku Goldfinger z roku 1964. Britská automobilka těchto vozů vyrobila v letech 1963 až 1965 méně než 1100.

Foto: Profimedia.cz

Aston Martin DB5 herce Seana Conneryho

Reklama

Související články

McLaren, Aston Martin a Morgan mají nové šéfy

Někdejší šéfové výrobců italských supersportů pronikají do britských konkurenčních značek, může se zdát ze zpráv o změnách ve vrcholovém managementu značek...

Výběr článků

Načítám