Hlavní obsah

Žena nacpala novorozeně do květináče a zasypala ho, aby zachránila vztah. Soud jí snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajně kvůli záchraně vztahu s partnerem nacpala šestatřicetiletá žena jejich novorozeného chlapečka do květináče a tělíčko zasypala zeminou. Dítě tak udusila k smrti. Za to jí v úterý uložil pražský vrchní soud patnáctiletý trest vězení. Snížil tak o čtyři roky trest, který žena dostala loni v listopadu od Krajského soudu v Praze.

Foto: Aktu.cz

Policejní služebna v Neratovicích, kam žena přinesla tělíčko novorozence

Článek

Podle odvolacího soudu, na rozdíl od soudu krajského, nešlo o vraždu spáchanou „zvlášť trýznivým nebo surovým způsobem“.

„Není pochyb, že obžalovaná někoho úmyslně usmrtila po předchozím uvážení, a že tak učinila na dítěti mladším patnácti let. Že by však takový čin spáchala zvlášť surovým a trýznivým způsobem z provedeného dokazování nevyplývá,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Ten podotkl, že zvlášť surový či trýznivý způsob se vyznačuje zejména vysokou mírou drsnosti či nelidskosti.

Žena přinesla na policii v Neratovicích mrtvé dítě

Krimi

„Obžalovaná nikde nepopsala, že by dítě po porodu zvlášť surově napadla nebo zvlášť trýznila. Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení, ostatní úrazové změny nebyly takového charakteru, aby smrt způsobily,“ doplnil Zelenka odůvodnění snížení trestu.

Zelenka také podotkl k trestu uloženému na samé spodní hranici trestní sazby, že obžalovaná spadá do skupiny pachatelek podobné trestné činnosti, které ve stresu odkládají řešení problémů, až je příliš pozdě.

„Nejedná se o typické pachatelky trestné činnosti, tyto ženy odkládají řešení a chovají se nebetyčně hloupě,“ řekl soudce.

Obhájkyně obžalované se v odvolání snažila soud přesvědčit, že nebylo nijak prokázáno, že by se žena nenacházela v době činu v rozrušení způsobené porodem, a tedy by se mělo rozhodnout dle zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného - pozn. red.) a uznat obžalovanou z trestného činu vražda novorozeného dítěte matkou, u kterého je podstatně nižší trestní sazba (3 až 8 let).

„Tato právní kvalifikace nemá v projednávané věci žádné opodstatnění,“ odmítl tuto verzi Zelenka.

„Je mi to moc líto, kdybych mohla, tak to všechno vrátím zpátky. Říkám to jako máma. Vím, že jsem na to měla myslet dřív. Je mi to moc líto,“ štkala žena před soudem.

Doplnila, že si nedokáže představit, že bude někde jinde, zatímco její děti budou vyrůstat a chodit do školy.

Žena po utajovaném těhotenství porodila chlapečka ve sklepě domu v Neratovicích těsně před Vánoci 2021. Po odtržení pupeční šňůry ho zabalila do deky tak, že nemohl dýchat a doslova ho namačkala do květináče se zeminou. Dítě podle pitvy zemřelo na udušení.

Sama loni u soudu uvedla, že tělíčko zasypala zeminou, aby ho schovala. Na všechno si ale prý úplně nepamatuje. Nicméně poměrně podrobně popsala, co porodu předcházelo a co následovalo.

Žena své těhotenství podle svých slov nijak zvlášť neřešila, břicho zakrývala volnějším oblečením, přibývání na váze vysvětlovala zdravotními problémy.

S partnerem spolu byli patnáct let a mají spolu dvě děti. Spolu také pracovali ve stejné restauraci, ona jako servírka, partner jako kuchař. Obžalovaná v létě u soudu uvedla, že její partner další dítě už nechtěl.

Před partnerem se jí podařilo těhotenství utajit, v inkriminovaný den si v podstatě odskočila z práce domů porodit. Nehybné tělíčko pak zabalila do tašky, schovala v ložnici za skříň a šla spát. Druhý den šla normálně do práce.

Když na Štědrý den přišel partner domů, všiml si, že už obžalovaná nemá takové břicho. Žena se mu nakonec ke všemu přiznala. „Všechno se mi to začalo vracet,“ řekla soudu. Další den přišla i s tělíčkem na policii, kde se rovněž přiznala.

Žena už před lety jedno těhotenství utajovala, když pak doma rodila, partner to zjistil a zavolal záchranku. Tehdy žena porodila dcerku, tu však nechala v porodnici a nabídla ji k adopci.

Novorozeně nacpala do květináče a zasypala, chtěla zachránit vztah. Odsedět si má 19 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám