Hlavní obsah

Žena na Brněnsku vedla i přes odsouzení nelegální starobinec, vyvázla s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V rodinném domě na Brněnsku si Romana Kalandříková bez patřičného oprávnění zřídila improvizovaný domov pro důchodce. Dostala za to podmínku, ale nijak ji to nepřekáželo v tom, aby nelegální starobinec provozovala dál.

Romana Kalandříková vedla na Brněnsku nelegální starobinec.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

V úterý ji brněnský krajský soud potvrdil další podmínku. Žena ale tvrdošíjně stojí za svým, že se ničeho špatného nedopouští. Ve svém domě má podle svých slov nyní dál čtyři klienty.

Kalandříková podle obžaloby poskytovala bez povolení pobytové i sociální služby seniorům. Těm účtovala sazbu tisíc korun za den, čímž dle státního zastupitelství získala příjem nejméně 1,3 milionu korun.

V roce 2021 byla trestním příkazem odsouzena poprvé, přesto dál ve svém jednání pokračovala, což ji přivedlo před soud znovu.

Poskytovala jsem jim to, co jsem dávala své babičce, o kterou jsem se třináct let starala
obžalovaná

Podle justice obcházela pravidla tím, že fungovala jako asistentka sociální péče v terénní službě. Jenže žena podle verdiktu za klienty nedocházela do jejich bydliště, ubytovala je totiž přímo v jednom patře svého rodinného domu.

Přestože byla v podmínce, okresní soud Brno-venkov ji do vězení neposlal a potrestal ji za neoprávněné podnikání a maření úředního rozhodnutí další podmínkou v podobě deseti měsíců vězení odložených na tři roky.

S verdiktem se ale Kalandříková nesmířila a podala odvolání k brněnskému krajskému soudu.

„Nesouhlasíme s tím, že klientka spáchala trestný čin. Když byla poprvé odsouzena, musela přehodnotit celou situaci a řádně uzavřela nájemní smlouvu na část své nemovitosti,“ tvrdí ženina advokátka.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Obžalovaná Kalandříková

„Užívala jeden byt, druhý byl volný, a tak jak je běžné, jej pronajímat třeba studentům, tak jej pronajala nájemkyni, která jej dál poskytovala k dalšímu společnému pronájmu osobám, které měly zájem o takové ubytování,“ pokračovala.

„Klientka docházela do jiného bytu, takže to lze brát jako terénní péči, ve svém bytě totiž žádné služby neposkytovala. Nenahrazovala zdravotní sestru, jen klienty upozorňovala, že si mají vzít léky. Hrála si s nimi, za jejich prostředky jim objednávala zákusky, povídali si. Klienti se cítili dobře, protože se o ně někdo staral,“ dodala advokátka.

Soudce: Bez naděje na úspěch

„Každý stárne a každý starší člověk si zaslouží, aby s ním bylo jednáno slušně. Sami lékaři, kteří tam byli, tak říkali, jak je to úžasný. A teď přijde sociálka a chce ty lidi pomalu násilím odvléct. Poskytovala jsem jim to, co jsem dávala své babičce, o kterou jsem se třináct let starala,“ snažila se přesvědčit soudce Kalandříková.

Senát v čele s Vlastimírem Čechem ale neobměkčila.

„Byla odsouzena a dál vykonávala stejnou činnost. Muselo jí přitom být známo, že se na to nahlíží jako na trestný čin. Jednání se dopustila v podmínce a v 99 procentech případů by následovalo vězení. Odvolání nemohlo mít naději na úspěch,“ konstatoval Čech.

Žena i po jednání stála za svým. „Rodiny mě žádají o pomoc, neberu to jako službu, ale poskytuji pomoc, aby žili jako normální lidi. Teď mám doma čtyři klienty, budeme to řešit přes Nejvyšší soud. Bojím se, že půjdu do vězení, ale pořád doufám,“ řekla.

Dvě Ukrajinky soudí za další nelegální starobince na Brněnsku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám