Hlavní obsah

Zdravotní sestru během covidu vyhodili pro nadbytečnost. Absurdní, řekl soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušická nemocnice vyhodila v covidové době zdravotní sestru Hanu Harantovou pro nadbytečnost. Žena se však obrátila na Okresní soud v Klatovech, který se jí teď zastal. Podle rozsudku, jenž zatím není pravomocný, byla výpověď nezákonná.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudce Luboš Koranda dal žalobkyni za pravdu. „Neshledal jsem, že by paní Harantová byla jako zaměstnankyně nadbytečná. Jde o vysoce kvalifikovanou zdravotní sestru. Její propuštění v covidové době je absurdní,“ zdůraznil Koranda.

Doplnil, že výpověď nesplňovala ani potřebné formální náležitosti.

Harantová (Veřejná iniciativa Sušicko) zastávala v městské nemocnici pozici asistentky zdravotního ředitele od ledna 2020 až do listopadu téhož roku.

V pražské nemocnici vzniklo unikátní pracoviště pro budoucí zdravotní sestry

Stalo se

„Pracovala jsem jako hlavní sestra, takže jsem sháněla personál, řídila jsem směny. Fungovala jsem ale i na oddělení. Spolu s kolegy jsme tehdy rozjížděli internu a chirurgii. Během covidu jsem byla ve skladu, vydávala ochranné pomůcky, rozdávala prádlo a další,“ vyjmenovávala.

Výpověď pro nadbytečnost hodnotí žena jako účelovou.

„Nejdřív městská rada odvolala jednatele nemocnice Pavla Haise a Václava Radu, za pár dní jsem dostala výpověď já. Vnímám to jako politickou záležitost. Potřebovali se zbavit zaměstnanců, kteří to drželi v nějakých opratích,“ myslí si Harantová.

Rozsudek bere jako štěstí v neštěstí. „Je to pro mě sice satisfakce, ale zároveň to neberu jako výhru. Nemocnici jsme se snažili dlouho zachránit, teď nevíme, co s ní bude,“ zapochybovala.

Odcházejí lékaři

Narážela na kritický stav zdravotnického zařízení, protože z původních čtyř oddělení, chirurgie, lůžkové interny, JIP a následné péče, už funguje pouze poslední zmiňované.

Aktuálně je ve hře, že městskou nemocnici převezme Plzeňský kraj a pokusí se ji znovu nastartovat.

Kvůli problémům podali výpovědi další lékaři, odchází i jednatel Luděk Cibulka.

„Co se týče zmiňovaného rozsudku, zatím ho nebudeme komentovat. Zvažujeme, jestli se proti němu odvoláme. Nebyl jsem u celé kauzy od začátku, nastupoval jsem do Sušice později, takže jsem vše sledoval spíše zpovzdálí,“ nastínil Cibulka.

Ani starosta Petr Mottl (ODS) se nechtěl k soudnímu sporu příliš vyjadřovat. „Verdikt ještě není pravomocný,“ uvedl. Důrazně však odmítl, že by se jednalo o účelovou výpověď.

„Je naprostý nesmysl, že šlo o politickou záležitost. Je to právě paní Harantová, která využívá nemocnici jako politické téma. Stále tvrdím, že bychom se měli bavit věcně a nemocnici především pomoci,“ podotkl Mottl.

On sám upřednostňuje variantu, aby nemocnici zachránilo hejtmanství. Zatímco opoziční Piráti, mezi které patří zmiňovaní bývalí jednatelé Hais i Rada, preferují, aby se postaralo město.

Zdravotní sestra Jan Vaněk: Pacienti si mě pletou s doktorem a neví, jak mě mají oslovovat

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám