Hlavní obsah

Za gynekologická vyšetření pacientek dostal neurolog podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Neurolog a expert na epilepsii Martin Tomášek, který v letech 2013 až 2015 prováděl gynekologická vyšetření čtyřem pacientkám s epilepsií v rámci svého „soukromého výzkumu“, byl shledán vinným z poškozování cizích práv. Od Vrchního soudu v Praze v úterý odešel s podmíněným půlročním trestem s roční zkušební dobou.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný neurolog Martin Tomášek u soudu (25. května 2020)

Článek

Zákazu činnosti, který požadovala státní zástupkyně Radka Michková, soud nevyhověl. „Víme, že samotná délka řešení byla pro samotného obžalovaného trestem. Vyšší trest navíc by byl nadbytečný,“ uvedl předseda senátu Vladimír Stibořík.

Odkazoval na fakt, že případ se soudně řeší již sedm let. Státní zastupitelství původně Tomáška vinilo ze znásilnění, podle policie měl ženy ve svém pracovišti v Centru pro epilepsii neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol osahávat na genitáliích a zasouvat jim prsty do pochvy.

Neurolog zproštěn obžaloby ze znásilnění. Nic tomu nenasvědčovalo, řekl soud

Krimi

Jedné z nich údajně jezdil po nahém těle jednak nezjištěným předmětem a také vibrátorem, a to až do opakovaného vzrušení poškozené.

Lékař své jednání vysvětloval tím, že šlo o vaginální vyšetření kvůli zjištění vlivu antiepileptik na sexualitu.

Přestože soud uznal, že došlo k profesnímu pochybení, výkon činnosti Tomáškovi nezakázal. „Nepřijde nám, že by byl trest zákazu činnosti účinným vzhledem k délce řešení věci,” podotkl Stibořík. Podle zjištění soudu vykonával Tomášek svou práci na velmi vysoké úrovni a byla by škoda, kdyby dále v českém zdravotnictví nepůsobil.

Výzkum etické komisi nenahlásil

Sám Tomášek vinu před soudem odmítl. „Domnívám se, že mám oprávnění taková vyšetření provádět. V rámci vzdělávacích programů neurologie je i gynekologické vyšetření,“ poukázal na svou atestaci lékaře.

K vyšetření došlo po vysvětlení, co se bude dělat a proč
lékař Martin Tomášek

„Rozhodně si ale nemyslím, že můžu dle své libovůle dělat cokoliv komukoliv. Zneužití autority nelze tolerovat, ale v tomto případě nedošlo k nucení k pohlavnímu styku a nemusely se ničemu bránit, protože k vyšetření došlo po vysvětlení, co se bude dělat a proč,“ pokračoval Tomášek.

Zmocněnci žen ale odmítli, že by pacientky s vyšetřením souhlasily a nebyl jim ani předložen k podpisu písemný souhlas. Státní zástupkyně Michková poukázala také na fakt, že svůj osobní výzkum Tomášek nenahlásil etické komisi a vyšetření ani nezanesl do zdravotnické dokumentace.

„Postupoval v rozporu s etickými zásadami, které lékař musí ctít. Způsobil negativní důsledky na psychice pacientek a jako lékař zneužil jejich důvěru,“ uvedla Michková. Podle zmocněnců všechny čtyři ženy trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Kauza se táhla sedm let

Po obvinění policisty byl Tomášek v roce 2019 Obvodní soudem pro Prahu 5 a následně i odvolacím pražským městským soudem odsouzen k desetiměsíční podmínce za poškozování cizích práv. Státní zástupce se ale odvolal a předloni byl Tomášek pražským městský soudem potrestán půlroční podmínkou za sexuální nátlak.

Místo doléčení čekala ženu další zátěž. Kdo vydá drahý lék?

Domácí

Tento rozsudek ale nakonec Vrchní soud zrušil a postoupil případ k posouzení České lékařské komoře, přičemž mu jej Nejvyšší soud vrátil na základě dovolání nejvyššího žalobce podaného v neprospěch Tomáška. Protože se podle Vrchního soudu nejednalo o trestnou činnost sexuálního charakteru, uchýlil se k původnímu přečinu poškozování cizích práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám