Hlavní obsah

Neurolog zproštěn obžaloby ze znásilnění. Nic tomu nenasvědčovalo, řekl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil neurologa Martina Tomáška, který byl původně odsouzen k půlročnímu podmíněnému trestu za sexuální nátlak vůči pacientkám. Odvolací senát poslal případ k disciplinárnímu řízení České lékařské komoře. Tomášek svým epileptickým pacientkám dělal gynekologická vyšetření, k čemuž podle obžaloby neměl důvod ani příslušné oprávnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný neurolog Martin Tomášek u soudu (archivní foto)

Článek

„Obžalovaný je lékařem, který má vysoké odborné kvality. Nebylo prokázáno, že by se jednání dopouštěl z hlediska vlastního sebeukájení, ukájení pohlavního pudu. Nic tomu ani nenasvědčovalo,“ uvedl předseda odvolacího senátu Vladimír Stibořík.

Připustil, že soud shledal v lékařově postupu nedostatky, podle něj ale jejich společenská škodlivost nebyla natolik závažná, aby šlo o trestný čin. To, zda Tomášek závažně porušil lékařské povinnosti, musí vyhodnotit lékařská komora, dodal Stibořík s tím, že jeho senát si to netroufá posoudit.

Pražský neurolog odmítl obžalobu ze znásilnění pacientek

Krimi

Neurolog podle obžaloby mezi lety 2013 a 2015 znásilnil čtyři ženy. Během běžných plánovaných kontrol v Centru pro epilepsii neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol měl doktor ženy osahávat na genitáliích, případně jedné z nich jezdil po nahém těle jednak nezjištěným předmětem a jednak vibrátorem.

Lékař své jednání vysvětloval tím, že šlo o vaginální vyšetření kvůli zjištění vlivu antiepileptik na sexualitu, případně vyšetření kvůli podezření na cystické onemocnění.

„Mám holistický přístup. Ne ve smyslu nějakého šarlatánství, ale ve smyslu celkového vnímání pacienta,” vysvětloval v závěrečné řeči ve čtvrtek Tomášek. Doplnil, že už byl velmi potrestán narušením profesní pověsti. „Nemůžu zúročit svých 27 let praxe. Ztratil jsem možnost práce jako superspecializovaný odborník, který se stará o nejtěžší pacienty s epilepsií. V České republice by se takoví odborníci dali spočítat na prstech jedné ruky," řekl.

Neurolog vyšetřoval ženám genitálie bez oprávnění, dostal podmínku

Krimi

Čtyři pacientky trpí podle znalců posttraumatickou stresovou poruchou, žádaly milionové odškodné.

Zrušený rozsudek přiznával jedné z pacientek 100 000 korun, další 90 000 a zbylým dvěma po 60 000 Kč za tzv. ztížení společenského uplatnění. Dalších zhruba 25 000 Kč mělo každé ženě náležet jako bolestné. Zmocněnec jedné z nich ve čtvrtek upozornil, že jeho klientka skončila v invalidním důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám