Hlavní obsah

Při operaci jí přeřízli močovod, Nejvyšší soud nechtěl přiznat odškodné

Právo, pko

Má žena, které lékaři při operaci přeřízli močovod, nárok na odškodné? Podle Nejvyššího soudu (NS) nikoli. Zamítavý verdikt ale neobstál před Ústavním soudem (ÚS). Podle jeho rozhodnutí došlo totiž takovým postupem k porušení práva na soudní ochranu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inkriminovaná operace se stala v roce 2011 v Nemocnici Ivančice. Důvodem zákroku bylo odstranění cysty na vaječníku. Ačkoli se ženin stav nelepšil, byla propuštěna do domácího ošetřování.

Po třech týdnech byla v nemocnici znovu a teprve po další operaci lékaři zjistili, že žena má přeříznutý močovod, jehož obsah vytékal do dutiny břišní. Následoval převoz do nemocnice v Třebíči, kde lékaři provedli plastiku močovodu a ženě byl zaveden katétr.

Následky si nese dodnes. Skončila v invalidním důchodu, trpí chronickým postižením páteře a musí brát léky na bolest a antidepresiva.

Po sterilizaci otěhotněla a vysoudila 600 tisíc

Krimi

Žena podala na nemocnici žalobu, v níž se domáhala 800 tisíc korun za bolestné a snížení společenského uplatnění. Okresní soud Brno-venkov i odvolací Krajský soud v Brně jejímu nároku přitakaly, NS byl ale jiného názoru a po jeho zásahu justice nárok zamítla.

Žena se proto obrátila na ÚS a senát se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem jejím argumentům přisvědčil.

Za nepovedenou operaci ruky odškodné přes dva milióny

Krimi

Podle verdiktu se NS zachoval přepjatě formalisticky. „Stěžovatelce bylo odepřeno právo na to, aby dovolací soud posoudil její dovolání z hlediska přípustnosti, a v případě, že by jej shledal přípustným, rozhodl ve věci samé,“ konstatovali soudci. Případ se nyní vrací zpět k NS, který bude při svém rozhodování vázán názorem ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám