Hlavní obsah

Z vraždy varhaníka policie obvinila jeho známého. Šlo o osobní spor

– Baška

Obrovský šok prožívá obec Baška na Frýdecko-Místecku poté, co ve zdejším kostelíku našli ve čtvrtek odpoledne ubodaného osmnáctiletého chlapce. Z vraždy policie v pátek obvinila jeho o dva roky staršího známého. Motivem činu byly osobní neshody.

Policisté zasahují v Bašce na Frýdecko-Místecku.Video: Aktu.cz

 
Článek

Podle místních lidí měl mladý varhaník klíče od kostela, protože tam v době svého volna chodil hrát na varhany. Protože se od středy nevrátil domů, začali ho rodiče hledat. V kostele ležel mrtvý pravděpodobně celou noc a celý den. Mezi místními se ještě ráno spekulovalo o tom, že se stal obětí zloděje, kterého v kostele překvapil. Nakonec se ukázalo, že útočník svou oběť znal.

Podle policie ho napadl v době, kdy prováděl údržbu varhan. Policejní mluvčí Pavla Jiroušková uvedla, že motivem byly osobní neshody. Konkrétnější důvod neuvedla. „V následujících hodinách bude podán podnět ke vzetí do vazby,“ dodala s tím, že mladíkovi hrozí dvacet let vězení.

Před kostelem se objevují svíčky

Už v pátek ráno se před kostelem v Bašce objevily první svíčky. „Je to neuvěřitelná tragédie. Byl to velmi milý chlapec, který pochází z věřící rodiny. Tatínek je středoškolský učitel, maminka zpívá ve zdejším kostelním sboru. Vůbec nechci věřit tomu, co se stalo,“ řekla starší žena, která procházela ráno kolem kostela.

Osmnáctiletý mladík byl v Bašce velmi oblíbený. „V létě připravoval dětský tábor, kde působil jako instruktor. A miloval hudbu. Místní farář mu velmi důvěřoval, proto mu půjčil klíče od kostela, aby tam mohl ve volných chvílích cvičit na varhany,“ řekla další žena.

K vraždě došlo už několik desítek hodin předtím, než bylo tělo varhaníka nalezeno. Kostel totiž bývá během týdne často liduprázdný, obec nemá vlastního faráře, dojíždí sem polský duchovní, jenž působí v nedaleké Skalici. Navíc v tomto týdnu byl farář mimo republiku. „Protože se mladík nevrátil domů, rodiče ho začali hledat. Je to hrůza, co se stalo“ dodala žena, která mladíka znala.

Biskup odslouží kajícný obřad

V neděli proběhne v kostele v Bašce tzv. kajícný obřad, který povede ostravsko-opavský biskup Martin David. „„S velkou bolestí jsem přijal zprávu o násilné smrti mladého muže v kostele v Bašce, kde dobrovolnicky sloužil jako varhaník. Modlím se za něho a v modlitbě svěřuji Bohu také velkou bolest jeho nejbližších, především rodičů. Chci jim vyjádřit svou blízkost a prosím o sílu a útěchu v křesťanské naději pro ně i pro celou rodinu, přátele a obyvatele obce Baška, které tato tragická smrt zasáhla,“ uvedl biskup.

Podezřelého z vraždy na Černém Mostě zadrželi na pumpě, policie zveřejnila video

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám