Hlavní obsah

David Rath musí po Novém roce znovu do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze (KS) zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi i dalším odsouzeným v korupční kauze výzvu k nástupu do vězení. Na převzetí výzvy mají odsouzení deset dní, od doručení pak musí do vězení nastoupit do pěti dnů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath (3. října 2019).

Článek

Soud rozeslal výzvy v pátek, sdělil ČTK mluvčí KS Jiří Wažik. „U všech odsouzených je stanovena lhůta pěti dnů od doručení této výzvy,“ uvedl Wažik.

Rath, který se již dříve po odsouzení vrátil ke své původní profesi lékaře, má v sobotu službu v nemocnici v pankrácké věznici. „Tento týden bude třetí, tak fakticky už ve vězení jsem. Počítám, že v příštím týdnu odevzdám klíče od věznice a v soudem stanoveném termínu se tam vrátím,“ řekl ČTK Rath.

Rath byl z věznice, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci, propuštěn letos v lednu, v červnu byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy a soud mu dříve uložený trest o rok prodloužil.

Žalobce trval na přísnějším potrestání Ratha, u hlavního líčení žádal prodloužení jeho trestu o 2,5 roku. Rathovi obhájci byli přesvědčeni, že ho není potřeba znovu posílat do vězení, protože by to již nemělo smysl.

Za mřížemi se Rath jako lékař stal v ordinaci brněnské vazební věznice terčem útoku, kdy na něj při rutinní prohlídce vystartoval s nůžkami obžalovaný Hoang Anh Vu, který byl za mřížemi kvůli drogovému deliktu. Soud později útočníkovi uložil 6,5 roku vězení, čímž se zpřísnil původní trest za drogy, případem se ale ještě bude zabývat odvolací soud.

Rath dostal v druhé větvi korupční kauzy osm let vězení

Krimi

Právě pracovní nasazení ve vězení a dobré hodnocení patřily mezi důvody, proč soud souhlasil s Rathovým podmíněným propuštěním. S tím, že se ale za mříže nejspíš bude muset vrátit, sám Rath po propuštění počítal.

Podle pravomocného verdiktu Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Ústřední trojicí druhé větve kauzy byli, stejně jako v první části případu, Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle soudu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužily soudy tresty na osm let vězení.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Do vězení soudy poslaly Lucii Novanskou a Pavla Drážďanského, zbylé obžalované potrestaly podmínkami.

Metrostavu soudy na tři roky zakázaly účast ve veřejných soutěžích.

Trest pro Metrostav. Stavební gigant nesmí soutěžit o zakázky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám