Hlavní obsah

Rath dostal v druhé větvi korupční kauzy osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý uložil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi ve druhé větvi korupční kauzy osm let vězení. Politik byl obžalován z přijímání úplatků a manipulace se zakázkami. Navíc dostal peněžitý trest 13 milionů korun. Odvolací soud tím Rathovi prodloužil již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Rath se tak bude muset zřejmě na několik měsíců vrátit do vězení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath

Článek

Další obžalovaná Kateřina Kottová dostala osm let vězení, peněžitý trest 15 milionů korun a zákaz činnosti ve statutárních orgánů na 8 let. Stejný trest dostal i Petr Kott.

Firma Metrostav dostala peněžitý trest 10 milionů korun a zákaz účastnit se veřejných zakázek na tři roky. Stejný trest dostala také dceřiná společnosti Metrostav Infrastructure.

Trest pro Metrostav. Stavební gigant nesmí soutěžit o zakázky

Ekonomika

Žalobce trval na přísnějším potrestání bývalého středočeského hejtmana, u hlavního líčení žádal prodloužení jeho trestu o 2,5 roku. Rathovi obhájci byli přesvědčeni, že ho není potřeba znovu posílat do vězení, protože by to již nemělo smysl. Prvoinstančním soudem uložený 18milionový peněžitý trest považují za likvidační.

„Odvolací soud zamítl moje odvolání podané v neprospěch obžalovaných. Nicméně ponechal rozhodnutí o vině s dílčími úpravami tak, jak rozhodl soud prvního stupně. Ponechal i uložené tresty právnickým osobám a v případě fyzických zmírnil tresty majetkové. Je to v podstatě rozhodnutí, při kterém odvolací soud zohlednil hlavně délku řízení,“ sdělil státní zástupce Jiří Pražák.

„Jsem spokojen především s tím, že přijal naší koncepci právního nástupnictví a přibral do řízení i společnost Metrostav Infrastructure jako právního nástupce. Kdyby se tak nestalo, dalo by se takovým způsobem obcházet trest zákazu účasti v zadávacích řízení,“ pokračoval Pražák.

Sám Rath rozsudek, který ho znovu posílá do vězení, více nekomentoval a bere ho, jaký je. „Vše již bylo řečeno,” sdělil po soudním jednání.

Podle Rathova obhájce Adama Černého si projdou rozsudek a rozmyslí si další kroky, až se domluví s klientem. „Ten trest je velmi přísný, i po té době, která uplynula. Je to spoustu let. Po obdržení písemného vyhotovení zvážíme podání dovolání. Potřebuju se s klientem pobavit, co on chce dělat. Peněžitý trest je extrémně přísný a můj klient to nebude mít z čeho zaplatit,“ komentoval Rathův obhájce Adam Černý.

„Nevyplývá z toho, že by se musel vracet do vězení. Jsou tam nějaké možnosti. Zatím nebudu říkat, co budeme přesně dělat. Odsezeno má téměř čtyři roky, takže se to k polovině trestu velmi blíží,“ podotkl Černý.

Státní zástupce žádá přísnější trest pro Ratha v druhé větvi korupční kauzy

Krimi

Ekonomický problém pro Metrostav

Metrostav vinu odmítá. Zákaz by měl podle firmy dopady i na fiskální politiku ČR a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun. Žalobce naopak požadoval, aby se zákaz rozšířil i na dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.

„Rozsudek je pro nás překvapení a podáme dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek nemá odkladný účinek, takže budeme muset k trestu nastoupit a vykonat ho. To také uděláme a peněžní trest samozřejmě uhradíme. Budeme muset vyhodnotit, co znamená pro Metrostav tři roky bez státních zakázek. Ekonomicky to pro nás bude velký problém, nicméně jsme se na tyto varianty připravovali,“ uvedl tiskový mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Dodal, že soud potrestal kolektiv zaměstnanců, který se ničeho nedopustil, za věc, která se měla údajně stát před deseti lety. Vysoutěžené a rozestavěné zakázky, které Metrostav získal před rozsudkem, firma může dokončit, popřípadě začít stavět.

Další větev, stejní aktéři

Ústřední trojicí projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Manželům uložil soud také osmileté tresty, což je o dva roky víc, než dostali v první části kauzy.

Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun.

Obžalobě čelí ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta.

Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám