Hlavní obsah

Vězni, který měl za mřížemi zaútočit na Ratha nůžkami, uložil soud 6,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně v pátek zpřísnil trest muži, který loni ve vězeňské nemocnici zaútočil nůžkami na bývalého politika Davida Ratha, jenž si ve vězení odpykával trest za korupci. Útočníkovi soud uložil souhrnný trest 6,5 roku vězení, čímž se zpřísnil původní trest, který muž dostal za drogový delikt. Rozsudek není pravomocný, běží lhůta pro případná odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lékař David Rath v Hostivici u ordinace (25. listopadu 2018)

Článek

Někdejší středočeský hejtman pracoval na částečný úvazek jako lékař v brněnské vazební věznici, když si odpykával sedmiletý trest za korupci.

Při rutinní prohlídce jej loni v květnu napadl nůžkami jiný vězeň, obžalovaný Hoang Anh Vu. Podle rozsudku mohl Ratha vážně zranit.

„Šlo o aktivní pohyb vůči poškozenému, výpad směřoval do oblasti krku, což potvrdili doktor Rath i strážný,“ uvedl předseda senátu Michal Zámečník. Útok podle Zámečníka mohl Rathovi způsobit těžkou újmu na zdraví.

Rathovi se nic nestalo, výpad obžalovaného vykryl rukama. Kdyby tak neučinil, osmnácticentimetrové nůžky, které obžalovaný sebral volně položené na stole, by poškozenému mohly probodnout například krční tepnu.

Podle obžaloby tak šlo o těžké ublížení ve stadiu pokusu a také výtržnictví, protože muž se činu dopustil před více lidmi.

„Jednání bylo obžalobou kvalifikováno správně,“ uvedl soudce.

Hoang Anh Vu uvedl, že byl tehdy ve vazbě poprvé a že v minulosti byl napadený, což mu situaci připomnělo. Uvedl, že šlo o obranu. Podle něj jen držel nůžky před sebou, nikoho nenapadl.

Pana doktora Ratha jsem viděl poprvé, neměl jsem žádný důvod, abych jej napadl.
obžalovaný

„Já jsem neměl v úmyslu nikoho napadnout, nikdy jsem nikoho nenapadl a nikdy jsem to ani neměl v úmyslu. Pana doktora Ratha jsem viděl poprvé, neměl jsem žádný důvod, abych jej napadl,“ uvedl muž.

Podle rozsudku ale tato obhajoba byla vyvrácena všemi třemi svědky, tedy jak Rathem, tak strážným a zdravotní sestrou, kteří byli v místnosti přítomni.

Muž byl už dříve odsouzený za nakládání s drogami a maření úředního rozhodnutí v podobě vykázání, ve vězení si odpykává trest tři roky a čtyři měsíce. Nynějším rozsudkem mu soud trest zpřísnil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhajoba se proti němu mohou odvolat.

Soud souhlasil s propuštěním Davida Ratha (9. listopadu 2021)Video: Petr Kozelka, Právo

Rath si ve vězení odpykával sedmiletý pravomocný trest, uložený za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn.

V červnu mu ale odvolací pražský vrchní soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok, když ho uznal vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám