Hlavní obsah

Vedení ČEZ dostává výhrůžky smrtí, řeší je policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení polostátního energetického gigantu ČEZ v čele s generálním ředitelem Danielem Benešem se v posledních zhruba sedmi měsících potýká s opakovanými ostrými výhrůžkami smrtí na sociálních sítích i v soukromých zprávách. Už se proto obrátili s několika trestními oznámeními na policii.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva tiskový mluvčí jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk, ředitel elektrárny Roman Havlín, člen představenstva ČEZ, a. s. a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek a vedoucí tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Článek

Naposledy se tak stalo v souvislosti se zprávou na sociální síti Instagram.

„Tak co, vy zm…, rozdělujete si peníze, postřílím vás všechny, šašci zkur…,“ napsal na zmíněné sociální síti v prosinci člověk s profilem Josef Kotrbaa. Bližší údaje kromě fotky ale na Instagramu k němu nelze dohledat.

„Vzhledem k tomu, jaká je situace s energetickou krizí a obecně atmosféra ve společnosti, tak jsme opakovaně obdrželi nehezké komentáře, ať už v soukromých zprávách, nebo na sociálních sítích v komentářích pod příspěvky. Už ale přišlo i několik výhrůžných výroků typu ‚všichni budete viset‘, a to zejména vůči managementu,“ nastínila včera mluvčí ČEZ Barbora Peterová.

ČEZ dostane od EIB rekordní úvěr za 19,2 miliardy Kč

Ekonomika

Nejméně pět trestních oznámení

Když už se objevily nenávistné komentáře a příspěvky vyhrožující smrtí, musela společnost podle ní reagovat a podat už minimálně pět trestních oznámení, a to buď pro nebezpečné vyhrožování, nebo pro podněcování k trestnému činu.

„Mířila jak na neznámého pachatele, tak i na konkrétní osoby. Není přece možné si myslet, že na sociálních sítích lze psát všechno, co lidé chtějí, ve smyslu výhrůžek zabitím. Měli by si uvědomit, že za to mohou čelit nějakému postihu,“ uvedla Peterová. První podnět podávali zástupci ČEZ podle ní loni v červnu, to zmíněné, zatím poslední oznámení policii v Praze 4, kde firma sídlí, v prosinci.

„Tímto oznámením se zabýváme a je to ve fázi šetření, což znamená, že zjišťujeme, zda došlo k protiprávnímu jednání, potažmo k trestnému činu. To zatím určeno nebylo. Pachatele, pokud skutečně o pachatele půjde, zatím nemáme,“ sdělil Právu mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Policistům se prý daří vyřešit případy výhrůžek v komentářích například na facebookovém profilu ČEZ, kde lze dohledat jejich autory, často i s místem bydliště, datem narození a jinými osobními údaji.

Podle neoficiálních informací, které společnost od policie obdržela, pokud vyšetřovatelé danou osobu vypátrají, tak si ji pozvou, a dále to řeší většinou jako přestupek. Autoři výhrůžek se prý obvykle okamžitě přiznají, nebrání se, jsou skleslí a tvrdí, že to tak nemysleli.

Horší to je ale s příspěvky, u kterých nelze jednoduše pisatele dohledat nebo jde o anonymní profily. Tam má policie dlouhodobě složitější situaci a případy pak míří k odložení, protože se nepodařilo pachatele najít.

Příklady výhrůžek vůči společnosti ČEZ

„Doufám, že vám tam někdo brzo vletí se samopalem v ruce.“ (Facebook)

„Toto je normálně na postavení ke zdi, ředitel, účetní, manažment a všem kulku, nebo toto už není normální, co vy si dovolujete k lidem. Budete se vymlouvat na konkurenceschopnost a burzu nějakou? Do pí už s váma, co vaše odměny a zisky, ty jsou taky díky burze? Normální ovada jste, akorát v sáčku, každý den vám poslat jednu na čelist a vám by se v těch makovičkách hnedka rozsvítilo vy mamr… Tohle je vzorová ukázka, jak se chová kolaborantská firma, která pracuje pro ty zvenčí, tohle je komodita pro lidi, elektřina a teplo normálně vás dát před soud za vlastizradu! Chcípáci jste, nic víc, nic míň. Jendou vás poženem a kanálama budete chodit.“ (Facebook)

„Tak co, vy svině, jste spokojený s vašimi zisky? Celé vaše vedení včetně toho vašeho generálního ředitele pověsit na sloupy.“ (Messenger)

ČEZ letos odvede státu na daních a dividendě více než 100 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám