Hlavní obsah

Ve vazbě jsem přemýšlel nad sebevraždou, přiznal Roman Berbr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ani tentokrát si nenechal někdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr ujít příležitost promluvit. V pátek ve své poslední řeči před plzeňským okresním soudem, kde stojí kvůli fotbalové korupční kauze, odmítl svou vinu. Obul se do současného vedení asociace, policie i státního zastupitelství. A přiznal, že ve vazbě měl myšlenky na sebevraždu.

Roman Berbr před plzeňským okresním soudem.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou sudí, delegáti i hráči. V případu figuruje také klub Slavoj Vyšehrad, jemuž se podařilo postoupit z třetí ligy do druhé. A pomoci mu podle spisu měli Berbr jako šéf organizované zločinecké skupiny, Roman Rogoz, Tomáš Grímm a někdejší hráč Michal Káník.

Berbr je obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a zpronevěře peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Státní zástupce Jan Scholle mu navrhuje sedmiletý trest, pokutu ve výši 5,5 milionu korun a pětiletý zákaz činnosti.

Berbrovi tři obhájci se během pátečního jednání snažili všechny body obžaloby rozstřílet. A navrhli, abych jejich klient byl zproštěn viny. Podle nich se nepodařilo uvedené skutky vůbec prokázat. „Mám pocit, že se spoléhá na to, že všichni stáhneme krovky, vezmeme si mávátka a budeme nadšeně tleskat na všechny připomínky státního zástupce. Já ale nehodlám stahovat krovky,“ upozornil Berbr začátkem svého projevu.

Státní zástupce chce pro Romana Berbra sedm let vězení

Krimi

Navezl se nejenom do obžaloby, ale také do médií, policie i státního zastupitelství. A ostře se opřel i do současného vedení Fotbalové asociace, tedy předsedy Petra Fouska a místopředsedy Jiřího Šidliáka. „Zjišťujeme, že Fousek není schopný řídit cokoliv, výkonnému výboru říkají jeho samotní členové nevýkonný výbor. Zjišťujeme, že ve FAČR je totální chaos. Zjišťujeme, že se pije v reprezentaci i mezi ligovými rozhodčími. Vedení není schopné sehnat žádné peníze,“ vyjmenoval.

Ve své výpovědi se vracel do období, kdy byl ve vazbě. Podmínky, které v ní panovaly, popsal jako otřesné. A přiznal, že ho přepadaly myšlenky na sebevraždu. „Čas je váš nepřítel. Honí se vám v hlavě myšlenky na sebevraždu. Ne párkrát, ale třeba třicetkrát za den. Představujete si svůj konec. Přemýšlíte, jak to udělat, kde to udělat, aby byla jistota,“ zdůraznil.

Doplnil, že mu trvalo více než rok, než se dal dohromady, přestal mít noční děsy, strach a paniku. A dodnes se necítí úplně fit.

Přestřelka při výpovědi rozhodčího. Berbrův obhájce se opřel do soudce

Krimi

Opakovaně odmítl, že by byl členem organizované zločinecké skupiny, zpronevěřil peníze z plzeňského svazu a někoho uplácel. „Jsem bytostně přesvědčen, že celý případ byl udělán na zakázku, dostat mě z fotbalu a co nejvíce zkriminalizovat,“ shrnul.

S posledními slovy vystoupili ještě další obžalovaní - Rogoz, bývalí sudí Jana Štychová a Jan Cihlář a bývalý fotbalový funkcionář Litoměřic Martin Pýcha. Všichni vinu odmítli. Rogoz se ve svém krátkém projevu podivoval nad děsivým návrhem trestu.

„Minule jsem říkal, že jsem nikoho neznásilnil, nikoho nepřepadl, nic nevytuneloval. Ale z návrhu trestu si myslím, že jsem musel udělat úplně všechno,“ podotkl. Rozsudek by měl padnout 19. června.

Blesková výpověď bývalého delegáta Skály. Opět doznal, že vzal úplatek. Na víc si nepamatuje

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám