Hlavní obsah

Přestřelka při výpovědi rozhodčího. Berbrův obhájce se opřel do soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Někdejší rozhodčí Tomáš Grímm ve středu opět stanul před plzeňským okresním soudem, jenž řeší korupční fotbalovou kauzu. Vypovídal jako svědek, protože už doznal svou vinu a dostal trest. Během líčení se obhájce bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který patří mezi obžalované, ostře opřel do soudce.

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm vypovídal ve středu jako svědek v korupční fotbalové kauze před plzeňským soudem.Video: Novinky

 
Článek

Soudce Vladimír Žák se totiž znovu dotazoval na zápasy, u nichž Grímm už dříve doznal, že přijal úplatky, aby je ovlivnil. Také se opět zajímal o vztahy ve fotbalové asociaci. „Ptáte se na to samé. Soud se tak stává služebníkem obžaloby,“ prohlásil Berbrův obhájce Michal Sýkora. Zdůraznil, že opakovat celý výslech hodnotí jako nestandardní postup.

„Svědek je v jiném procesním postavení. Co se týče otázek, ptám se znovu na věci v jiném kontextu a s jiným cílem. Jestli považujete můj procesní postup za nezákonný, máte možnost jakékoliv námitky. Rozhodně ale odmítám, že by soud vystupoval jako pomocník obžaloby. Proti tomu se naprosto, naprosto ohrazuji,“ zlobil se Žák.

Doplnil, že podobnou situaci už senát zažívá asi počtvrté. „Už mě to trochu unavuje, že nám permanentně předestíráte, že sloužíme jako pomocník obžaloby. V žádném případě to není náš cíl a smysl našeho výslechu,“ podotkl soudce.

Zástupce fotbalového Vyšehradu v kauze Berbr: Klub byl úplně zničen a popraven

Krimi

„Použil jsem výraz služebník obžaloby, ne pomocník,“ namítl Sýkora. Soudce následně uvedl, že celý výslech nezopakuje, ale chce si ověřit některé body obžaloby.

Grímm neřekl ve středu nic nového, co by už nezaznělo v předchozím výslechu. Od vypuknutí kauzy spolupracoval s policií a podal klíčové svědectví. U soudu ještě coby jeden z hlavních obžalovaných přiznal svou vinu. Za přijetí úplatku, pomoc ke zpronevěře a účast v organizované zločinecké skupině dostal podmínku, peněžitý trest ve výši 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti.

Během své květnové výpovědi označil Berbra za jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu, jehož si nechtěl nikdo ze sudích rozhněvat. Doznal, že přijal úplatky za ovlivnění zápasů mezi Radotínem a Dobrovicemi, Bohemians B a Sokolem Brozany, Vyšehradem a Ústí nad Orlicí a Vyšehradem a Litoměřicemi.

Nerozporoval tehdy ani další bod obžaloby, v níž se Berbr a další zpovídá z vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Grímm uvedl, že vypsal fakturu na 850 tisíc korun na dodání sportovního zboží a zajištění semináře. On dostal 50 tisíc korun.

Bývalý sudí Marek Janoch dříve před soudem přiznal, že si vzal úplatky ve dvou zápasech. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, a vyměřil mu podmínku, trest ve výši 350 tisíc korun a čtyřletý zákaz činnosti. Ve středu odmítl vypovídat, protože má obavu z dalšího trestního stíhání.

Berbr: Berte ho s rezervou

Soudce jeho požadavku vyhověl. Pak si vzal slovo Berbr a okomentoval čtyři schválené dohody o vině a trestu, kterou Marek Janoch, Tomáš Grímm, Petr Tarkovský a někdejší delegát Miroslav Skála uzavřeli se státním zástupcem.

„Skála. Viděli jsme to už od počátku. Při prvním výslechu řekl, že nic neprovedl… Tarkovský nepřiznával, že by peníze byly z trestné činnosti,“ upozornil bývalý místopředseda fotbalové asociace. „Janoch to chtěl mít prostě za sebou. Zopakuji, nikdy zde nehovořil o organizované zločinecké skupině, nikdy,“ podotkl Berbr s tím, že stejně to bylo podle něj u Grímma.

Dále připomněl, že FAČR není úřad, ale spolek. „Měl jsem neskutečné množství informací, které jsem využíval pro FAČR pozitivně. Berte i Grímma velmi velmi s rezervou. A vím, o čem mluvím,“ uzavřel.

Blesková výpověď bývalého delegáta Skály. Opět doznal, že vzal úplatek. Na víc si nepamatuje

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám