Hlavní obsah

Blesková výpověď bývalého delegáta Skály. Opět doznal, že vzal úplatek. Na víc si nepamatuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před plzeňským okresním soudem, který rozplétá korupční fotbalovou kauzu, v úterý znovu stanul bývalý delegát Miroslav Skála. Tentokrát už ne jako obžalovaný, ale jako svědek. Ve své bleskové výpovědi zopakoval, že přijal úplatek od rozhodčího Tomáše Grímma. Nic dalšího už si údajně nepamatuje.

Bývalý delegát Miroslav Skála vypovídal v úterý před plzeňským okresním soudem.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Skála ještě coby obžalovaný přiznal, že v květnu 2019 si vzal od Grímma šestitisícovou odměnu. Soud následně schválil jeho dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem. Bývalý delegát dostal podmínku, zákaz činnosti na čtyři roky a peněžitý trest ve výši 48 tisíc korun.

Tehdy toho u soudu moc nenamluvil. Podobný scénář nastal teď v úterý. „Všechno už jsem předtím řekl. Nevím, co bych k tomu dodal,“ odkazoval se na svou první výpověď.

Peníze se týkaly třetiligového zápasu mezi Vyšehradem a Jiskrou Ústí nad Orlicí. Podle obžaloby využil místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr svého dominantního postavení a na základě žádosti Romana Rogoze, sportovního ředitele klubu Slavoj Vyšehrad, zařídil nominaci předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Grímma a jeho asistentů Marka Janocha, Jiřího Kříže a delegáta Skály, aby ovlivnili zápas. Rogoz měl předat Grímmovi 30 tisíc korun, částku si pak sudí i delegát rozdělili.

Za tři body šest tisíc

„Grímm mi řekl, že za tři body dostanu šest tisíc,“ připomněl teď Skála. Doplnil, že obnos mu slíbil před utkáním, po jeho skončení odměnu dostal. Nikdo další u domluvy prý nebyl. „Už si z toho zápasu moc nepamatuji,“ zdůraznil a obdobně odpovídal na další dotazy, které mu pokládal soudce Vladimír Žák.

Bývalého delegáta potrestala už v roce 2019 Etická komise Fotbalové asociace ČR. Dostal šestiletý zákaz činnosti a pokutu 15 tisíc korun.

Dohodu o vině a trestu soud schválil také v případě Tomáše Grímma, Marka Janocha a Petra Tarkovského.

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou sudí, delegáti i hráči. V případu figuruje rovněž klub Slavoj Vyšehrad, kterému se podařilo postoupit z třetí ligy do druhé. A pomoci mu podle spisu měli Berbr jako šéf organizované zločinecké skupiny, Rogoz, Grímm a někdejší hráč Michal Káník.

V korupční fotbalové kauze padl první trest. Bývalý delegát Skála dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám