Hlavní obsah

V nočních vlacích na Břeclavsku zadrželi 12 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jihomoravští policisté zadrželi v noci na neděli při kontrolní akci 12 běženců bez cestovních dokladů. Mezi nimi byla i těhotná žena a dva mladiství. Informoval o tom mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. V sobotu byl také na jihu Moravy zadržen Afghánec v autobusu z Rakouska.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V rychlíku Chopin cestovalo celkem devět osob bez povolení k pobytu na území České republiky, ve vlaku EuroNight Metropol směřujícím do Berlína pak další tři běženci,“ uvedl Šváb.

Policie momentálně zjišťuje, jestli  v některé zemi nepožádali o azyl. Policisté také spolupracují s pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Česko jako tranzitní země

Česká policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici, a to zejména v krajích hraničících s Rakouskem. [celá zpráva]

Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala také vyšší počet občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zadrženi při pokusech o nelegální přechod do Německa.

Evropská unie čelí přílivu uprchlíků z Afriky, Sýrie a dalších zemí zasažených válkou a chudobou. Evropská komise proto navrhla přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Země visegrádské čtyřky kvóty odmítají, migrační krizi chtějí řešit na základě dobrovolnosti.

Reklama

Související články

Ve světě je rekordních 60 miliónů migrantů

Na rekordních téměř 60 miliónů vystoupal v loňském roce počet běženců ve světě. Ve čtvrtek to oznámil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)....

Výběr článků

Načítám