Hlavní obsah

Policie před běženci pozorně střeží hranice se Slovenskem a Rakouskem

Právo, ch, miv, ape

Silnice, železnici i další cesty, které mohou být lákavé pro běžence, se ocitly v centru zvýšené pozornosti policie. Pohraniční oblasti se Slovenskem a Rakouskem hlídají strážci zákona, aby zabránili tranzitu imigrantů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní kontrola na pražském Hlavním nádraží

Článek

Na jihu Čech je od čtvrtečního odpoledne v terénu podél hranice s Rakouskem policejních hlídek několik desítek. Jak Právu potvrdil krajský policejní mluvčí Milan Bajcura, kontrolují jak osobní auta, tak především dodávky, nákladní vozy i autobusy.

„Na kontrolách cizinců se podílejí příslušníci cizinecké, dopravní i pořádkové policie. Zatím nebyl nikdo zadržen, ale v kontrolách budeme dál pokračovat,“ konstatoval Bajcura. Dodal, že policejní hlídky se objeví i na nádražích, a to nejen v příhraničí, ale i ve vnitrozemí

V pátek byly hlídky ve zvýšeném počtu i na hranicích, se kterými sousedí břeclavský okres. „Je potřeba říci, že aktuálně nastavená zvýšená opatření ve vztahu k nelegální migraci, která se nyní týkají některých krajských ředitelství, neznamenají znovuzavedení kontrol na státní hranici s Rakouskem. Opatření se účastní především policisté z řad cizinecké, pořádkové a dopravní policie, v počtu desítek v rámci běžného výkonu služby,“ uvedl mluvčí policejního prezídia Jozef Bocán.

V hledáčku jsou vlaky, zejména vlakové spoje z Maďarska. „Nedovedete si představit, jak to vypadá na nádraží v Budapešti. Na svou příležitost proniknout na západ tam čeká spousta imigrantů,“ řekl Právu železničář, který si nepřál být jmenován.

V hledáčku jsou vlaky mířící do Německa přes Vídeň i přes Prahu. „Jestliže vloni policisté od začátku roku do závěru května zajistili jednatřicet běženců, pak letos je to více než desetinásobek, celkem 325 lidí,“ uvedl jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Běženci na západ míří i po silnici. „Prioritně se zaměřujeme na autobusy, nákladní auta a dodávky,“ dodal Šváb. Běženci vyhledávají pravidelné autobusové linky, v hledáčku se ale mohou objevit i vozidla taxislužby.

„V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho mohou takto nastavená opatření trvat,“ řekl Bocán.

Iráčané měli falešné doklady

Dva Iráčany s falešnými portugalskými občanskými průkazy zadrželi ústečtí cizinečtí policisté v mezinárodním vlaku směřujícím do Německa. Oba muži ve věku 34 a 31 let putovali do policejní cely, bylo jim sděleno podezření z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny.

Doklady si muži podle svých slov zakoupili od neznámého Súdánce v Řecku. Přestože věděli, že se jedná o padělky, rozhodli se s nimi cestovat. Jejich cílem bylo Německo a Švédsko.

I na pražském hlavním nádraží kontroluje policie vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti. V pátek bylo zadrženo 13 lidí. Šlo třeba o občany Afghánistánu, Sýrie či Gambie. Podle informací Práva měl jeden ze zadržených AIDS, druhý žloutenku.

Cizinecká policie za prvních pět měsíců roku v ČR odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712.
Zaznamenala nárůst počtu občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zachyceni při pokusech o nelegální přechod do Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám