Hlavní obsah

Stovka migrantů se v Makedonii schovávala v pěti domech u hranic se Srbskem

Skopje

Makedonská policie v pátek zadržela 128 ilegálních migrantů ze Sýrie, Iráku a dalších zemí Blízkého východu. Našla je v pěti domech ve vesnici Vaksince u hranic se Srbskem, kde je podle některých zpráv médií měli zadržovat a vydírat pašeráci. Informoval o tom mluvčí ministerstva vnitra Vlado Kotevski.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Syrští uprchlíci u silnice poblíž makedonského Skopje

Článek

Mluvčí podle agentury Reuters mimo jiné uvedl, že vesničané uprchlíkům domy pronajali za 1500 eur měsíčně. Dodal, že čtyři Makedonci budou obviněni z trestného činu pašování lidí.

Policie provedla razii v obci Vaksince týden poté, co britská televize Channel 4 odvysílala pořad, v němž tvrdila, že migranti jsou tam drženi proti své vůli. Běženci ale podle Kotevského vyšetřovatelům řekli, že do vesnice přišli z Řecka dobrovolně.

„Žádný z nich si nestěžoval, že by byl ohrožován nebo vydírán," řekl mluvčí ministerstva vnitra novinářům.

Utečenci, kteří prchají z oblasti Blízkého východu před válkou, chudobou nebo pronásledováním, stále více využívají k dosažení Západu balkánskou cestu. Ta je považována za sice delší, ale bezpečnější než plavba přes Středozemní moře, při které zahynuly v chatrných člunech už tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám