Hlavní obsah

ÚS se zastal mentálně postižené dívky čelící exekuci

Brno

Až před Ústavním soudem (ÚS) našla zastání žena, která čelila exekuci kvůli regulačnímu poplatku za hospitalizaci z roku 2009. Mentálně postižené ženě bylo tehdy 16 let a strávila několik týdnů v psychiatrické léčebně, za což měla zaplatit 4500 korun. Podle verdiktu ÚS bylo předchozí rozhodnutí soudu v Hradci Králové těžkým porušením práv na soudní ochranu ženy. ÚS dokonce výjimečně nařídil, aby v Hradci ženě zaplatili náklady kolem ústavní stížnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se do problémů dostala poté, co ona ani její zákonní zástupci částku nezaplatili. Exekutor proto v roce 2014 začal částku vymáhat. Celkem asi 20 tisíc korun chtěl strhávat z důchodu nemocné ženy, což se ale ukázalo jako nemožné, protože po odečtení nákladů na pobyt v ústavu sociální péče nezbývalo dost peněz.

Později pohledávku převzala soukromá firma a Krajský soud v Hradci Králové zamítl návrh na zastavení exekuce. Podle ústavních soudců to ale byla chyba.

Jen obtížně si lze představit slabšího účastníka soudního řízení, než byla stěžovatelka.
soudce zpravodaj Jaromír Jirsa

Exekuce by podle senátu se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou mířila proti základním principům právního státu, k nimž podle ÚS patří také to, jak se stát postará o své slabé.

Devítiletá jela načerno, po letech na ni dopadla exekuce. ÚS zkritizoval postup justice

Domácí

„Jen obtížně si lze představit slabšího účastníka soudního řízení, než byla stěžovatelka, která nemohla objektivně ovlivnit vývoj svého onemocnění, své rozumové schopnosti a způsob chování své zákonné zástupkyně, která se nestarala o její práva a neplnila své zákonné povinnosti,“ napsali soudci.

Srb odsouzený v Česku za drogy se chce starat o matku, Ústavní soud se ho zastal

Krimi

ÚS zdůraznil, že žena byla v době hospitalizace nezletilá, vážně nemocná a objektivně zcela nezpůsobilá dbát o svá práva. Pokud měl někdo platit, jsou to podle soudu výlučně zákonní zástupci. Právě od nich bylo možné vymáhat dlužnou částku.

Zcela ojedinělé je pak rozhodnutí senátu, podle kterého musí královéhradecký soud zaplatit ženě náklady spojené s ústavní stížností.

Při operaci jí přeřízli močovod, Nejvyšší soud nechtěl přiznat odškodné

Krimi

„Porušení jejího práva na soudní ochranu ze strany krajského soudu bylo totiž natolik intenzivní, že tento výjimečný postup ospravedlnilo,“ vysvětlili soudci.

Věc se nyní vrací ke krajskému soudu, který bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem ÚS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám