Hlavní obsah

ÚS se zastal Tchajwanců, o jejichž vydání žádá Čína

Novinky, vtk

Držet ve vazbě osm Tchajwanců podezřelých z podvodů poté, co získali v Česku na rok tzv. doplňkovou ochranu, postrádá svůj účel. Rozhodl tak v úterý Ústavní soud (ÚS). Cizincům tak dal velkou šanci na propuštění.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

O jejich vydání usiluje Čína. Zatím to ale není možné. Ústavní soud uznal výhrady Tchajwanců proti vazbě jako oprávněné.

Kauza se vrací k Městskému soudu v Praze k novému projednání. Ten je povinen se při rozhodování o vazbě řídit rozhodnutím ÚS, pokud nedostane nějaké nové důkazy.

Soudkyně-zpravodajka Kateřina Šimáčková uvedla, že pokud se ukáže, že vydání osoby není možné, „nelze ospravedlnit ani její držení v předběžné vazbě“.

Předběžná vazba není klasická vazba

Tu zákon chápe jako zvláštní druh omezení svobody. Ústavní soudci připomněli, že se na něj nevztahují důvody a podmínky stanovené trestním řádem pro vazbu v rámci trestního stíhání.

Na ubytovně u Prahy se poprali cizinci, jeden mrtvý

Krimi

Právě k tomu ale městský soud nepřihlédl, a proto pochybil. Nedostatky může napravit v dalším řízení. Jednoznačně ale nelze říci, jak řízení ani s ohledem na nález ÚS dopadne. Pokud by Tchajwance začala stíhat česká policie, mohla by být na ně uvalena klasická vazba.

Podvodníci, tvrdí Čína

Čína požádala o jejich vydání s odůvodněním, že si prý v Praze založili gang, který vylákal ze tří Číňanek žijících v Austrálii v přepočtu šedesát milionů korun. Tchajwanci vinu popírají.

Vydání do Číny odmítají s obavami, že v ní mohou po vydání čelit mučení, zmizet beze stopy nebo být dokonce popraveni. Lidskoprávní organizace vytýkají Číně hrubé zacházení s vězni.

Cizinci odkazují na vleklý politický spor mezi Čínou a Tchaj-wanem, který již přes sedmdesát let odmítá, že by byl součástí čínského státu. Česká republika ale uplatňuje jako většina států světa takzvanou politiku jedné Číny a nezávislost Tchaj-wanu na Čínské lidové republice neuznává.

Experti z Lán odsoudili Kuberovu cestu na Tchaj-wan

Domácí

Cizincům česká justice neuvěřila a rozhodla o tom, že mohou být vydáni do Číny. To ale musí schválit ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Přestože vrchní soud umožnil vydání Tchajwanců, české ministerstvo vnitra udělilo této skupině cizinců roční doplňkovou ochranu. Nikdo z cizinců ani z jejich právních zástupců se vyhlášení rozhodnutí ÚS neúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám