Hlavní obsah

Třináctiletý chlapec na Olomoucku přežil zásah bleskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky okamžité laické resuscitaci, rychlému nasazení automatizovaného externího defibrilátoru a profesionální péči lékařů se podařilo zachránit život třináctiletému chlapci, kterého na skautském Táboře u pěti smrků poblíž Velkého Újezdu na Olomoucku zasáhl blesk. Právo o případu, který se stal 24. července večer, informovala v pondělí mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na místo byla podle ní vyslána profesionální jednotka ze stanice v Lipníku nad Bečvou a místní jednotka dobrovolných hasičů z Velkého Újezdu, jejímž velitelem je profesionální hasič Jan Polcer. Ta byla u hocha první.

„Přišel jsem domů z práce a hned nás vyhoukali. Rychle jsem běžel na zbrojnici. V tu chvíli jsme z hlášení věděli, že jde o čas, takže jsem už během cesty zjišťoval podrobnosti, abychom mohli na místě co nejrychleji pomoci. Když jsme dorazili, chlapec ležel u velkého stanu a probíhala laická resuscitace. My jsme ji ihned převzali, nasadili jsme automatizovaný externí defibrilátor. Poté jsme se řídili pokyny z přístroje, střídali jsme se při resuscitaci až do příjezdu profesionální jednotky a zdravotnických záchranářů, které jsme v hůře přístupném terénu navigovali, aby místo nalezli co nejrychleji,“ popsal zásah Polcer, který v práci slouží na operačním středisku.

Lékař se záchranáři pak boj o chlapcův život převzali. Následně byl hoch transportován vrtulníkem letecké záchranné služby do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde péči zajistil tým odborníků, který v souboji s nepříznivými okolnostmi pokračoval. O víkendu byl hoch po desetidenní hospitalizaci bez následků propuštěn domů.

„Podle zasahujícího lékaře měla na výsledek obrovský vliv včasná laická resuscitace. Po zásahu vysokoenergetickým elektrickým proudem nejčastěji dochází k zástavě oběhu a dojde k popáleninovému traumatu a zástavě dechu.

„Včasné zahájení dýchání z úst do úst a velmi rychlé a přesné použití externího defibrilátoru určitě mělo vliv na to, že chlapec vyvázl bez trvalých následků. Za to si všichni zasahující laici zaslouží určitě poděkování,“ dodal lékař Martin Kutěj, který na místě zasahoval.

„Nedávno nás kontaktoval tatínek chlapce s poděkováním. Jsem rád, že jsme spolu s kolegy mohli být součástí záchranného řetězce a pomoci,“ zdůraznil Polcer. „Při události byli lehce zraněni další dva lidé, ty odvezla záchranná služba na vyšetření do nemocnice,“ doplnila Balážová.

Osmiletého chlapce zasáhl blesk, zachytila to kamera

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám