Hlavní obsah

Svědci v kauze vraždy léčitele: Manipuloval s lidmi pro zábavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kauze bizarní vraždy léčitele vypovídali v pátek u pražského městského soudu další tři svědci z řad lidí, kteří se u poškozeného léčili a stali se členy skupiny, jež se kolem něj zformovala. Podle jedné ze svědkyň poškozený s lidmi rád manipuloval pro zábavu, kvůli svým vlastním depresím.

Foto: Novinky

Eskorta přivádí obžalovanou k jednání

Článek

„Když to beru zpětně, dochází mi, že nám zasazoval do hlavy semínka,“ vypověděla svědkyně, která k léčiteli chodila asi deset let. „Přišli tam třeba dva cizí lidi, kluk a holka a on mu řekl ‚Líbíš se jí‘ a jí řekl ‚Líbíš se mu‘. Takovýhle semínka lidem do hlavy zasazoval,“ uvedla příklad.

"Přišlo mi, že to dělal pro zábavu, protože měl deprese, “ dodala.

Další svědci zase vypověděli, že dostávali od poškozeného pokyny ohledně vztahů či soužití, určoval, kdo s kým půjde na procházku, kdo s kým bude chodit nakupovat a tak podobně.

Policie vyšetřuje dvě úmrtí při lesním rituálu u hradu Český Šternberk

Krimi

Podle svědkyně poškozený s lidmi manipuloval, nicméně vše bylo dobrovolné. „Nikdy se nepřeťápla ta svobodná vůle, ten člověk to dělal vždycky ze svobodné vůle,“ zdůraznila žena. Ta si také vybavila, že jí muž napsal sms zprávu, že „už to tu nedává, lidi jsou zlí“, ve smyslu, že uvažoval o sebevraždě.

„Tím, že nás léčil a ono nám to pomáhalo, tak jsme si k němu vytvořili jakousi důvěru,“ vysvětloval další ze svědků.

Začal jsem mu věřit

Ten také vypověděl, že dostal od poškozeného pokyn, aby odjel do lesa, bez oblečení, bez jídla, kde měl přemýšlet o vlastních problémech. „Nemyslel jsem si, že bych měl problémy s penězi a ženami, ale dost dlouho to zmiňoval, až jsem tomu začal věřit,“ podotkl muž.

Policie se v současné době zabývá dvěma úmrtími u Českého Šternberku, která jsou spojena právě se společenstvím okolo mrtvého léčitele. Jedna ze svědkyň v pátek v rámci výpovědi zmínila, že to byla ona se svým přítelem, kdo jednoho z mrtvých mužů našla. Vzápětí ale přestala být schopna vypovídat. Až poté, co soudkyně kvůli tomu vyloučila z jednací místnosti veřejnost, na otázky odpovídala.

Poslední svědek k události v lese odmítl vypovídat, což soudkyně vzhledem k okolnostem a probíhajícímu vyšetřování akceptovala.

V kauze jsou obžalované dvě ženy z úzkého okolí léčitele, dvaatřicetiletá kutnohorská zubařka a šestašedesátiletá bývalá učitelka Irena Stejskalová. Čelí obžalobě z toho, že měly zavraždit muže, který jim měl údajně slíbit, že jeho tělo zmizí. K činu je prý nutil.

Ženy podle obžaloby loni v říjnu v pražských Hájích zavraždily údajně na jeho vlastní žádost padesátiletého muže. Podle pitvy zemřel na otravu nitrožilním anestetikem Propofol. Státní zástupkyně Jana Murínová pro mladší z žen navrhuje trest mezi 12 a 16 lety vězení, pro Stejskalovou pak dvanáctiletý trest.

Věřila jsem, že mi čte myšlenky. Zubařka popsala, jak ji samozvaný léčitel týral a donutil ji zabít ho

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám