Hlavní obsah

Věřila jsem, že mi čte myšlenky. Zubařka popsala, jak ji samozvaný léčitel týral a donutil ji zabít ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bizarním případem vraždy se ve středu začal zabývat pražský městský soud. Obžalovaná dvojice žen, kutnohorská zubařka (32) a šestašedesátiletá bývalá učitelka Irena Stejskalová, čelí obžalobě z toho, že měly zavraždit muže, který jim měl údajně slíbit, že jeho tělo zmizí. K činu je prý nutil. Údajně jí i bránil zavolat pomoc.

Vyjádření státní zástupkyně k dosavadnímu průběhu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Mladší z obžalovaných (jméno nelze uvést kvůli pravidlům o ochraně obětí trestné činnosti, žena přijala příjmení mrtvého muže - pozn. red.) u hlavního líčení odmítla vypovídat. Soudkyně Daniela Sarah Sotolářová proto začala ve středu číst protokoly o jejích výpovědích z přípravného řízení.

„(Poškozený) říkal, že je mu zle z lidí, už to tu nemůže vydržet. Pak začal mluvit o tom, že bych mu pomohla důstojně odejít, aby nemusel skákat z mostu. Jestli ho opravdu miluji, ať ho nezradím, prostě ho v tom nenechám,“ uvedla v přípravném řízení zubařka. „Strašně mě mrzí, kam to zašlo. Nechtěla jsem, aby to takhle dopadlo, ale je to tak,“ uzavřela výpověď zubařka.

Řídil celý můj život

Poškozený se podle obžalované prezentoval jako jakýsi samozvaný léčitel, za kterým docházela skupina lidí. Míru vlivu na ně, ale především na sebe, žena popsala právě v přípravném řízení.

Bizarní případ v Praze: Zubařka a pedagožka zabily muže, který jim slíbil, že jeho tělo zmizí

Krimi

„Říkal, že se chovám jako kurva, že v hlavě nemám nic jiného, než kterého chlapa bych ulovila kvůli penězům, že mě musí neustále hlídat, aby mě někdo z pacientů nebo kolegů neznásilnil. Odmítala jsem proto pak jakýkoliv kontakt včetně podání ruky,“ uvedla mladá žena v přípravném řízení. „Všechny nás přesvědčil, že nám vidí do hlavy a čte si naše myšlenky. Bála jsem se cokoliv udělat, aby to nebylo špatně proti němu. Řídil mi v podstatě celý život, co budu snídat, co budu dělat,“ dodala.

Muž jí prý nadával, ponižoval ji před ostatními, tvrdil jí třeba, že má „pokřivenou černou duši“ nebo že byla v minulém čarodějnice, případně, že může za smrt své matky. Vyhrožoval jí také smrtí někoho z jejích blízkých. „Nebyla jsem jediná, komu se to dělo,“ podotkla obžalovaná.

Muž jí prý rovněž tvrdil, že v minulém životě byla nechvalně proslulou dozorkyní z Osvětimi Irmou Grese. „Já jsem tomu všemu uvěřila. Sejmulo mě to tak, že jsem celé ty roky poslouchala, jaká jsem svině,“ uvedla žena.

Chce uzavřít dohodu o vině a trestu

Obhájce ženy se také místo ní proto vyjádřil k obžalobě za ni.

„Obžalovaná se cítí být vinna smrtí poškozeného. Má zájem uzavřít se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, změnila-li by se v takové dohodě právní kvalifikace skutku. V hlavním líčení nechce prohlásit svou vinu. S právní kvalifikací ani navrženým trestem nesouhlasí. Všechny obžalobou navržené skutečnosti považuje za sporné,“ uvedl obhájce obžalované Martin Bugaj.

„Jednala v silném rozrušení ze strachu, zmatku, omluvitelného hnutí mysli a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Její jednání by proto nemělo být kvalifikováno jako trestný čin vraždy s rozmyslem,“ doplnil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obžalovaná žena na středečním soudním přelíčení

Podle Bugaje poškozený s obžalovanou silně manipuloval, zažívala s ním prý „hrůzostrašné situace“ v podobě fyzického i psychického týrání, kdy ji měl například odvézt do lesa, donutit ji svléknout a odevzdat mu veškeré věci, poté z lesa měl odjet.

„Zatím lze jen stěží posoudit, zda se jednalo o trestný čin vraždy nebo zabití, nelze vyloučit zavrženíhodné jednání poškozeného. Obžalovaná byla poškozeným dlouhodobě deptána,“ zopakoval obhájce mladší z žen. Byla zvyklá plnit jeho pokyny.

„Do poslední chvíle jsem dělala všechno proto, abych mu v tom zabránila, abych mu pomohla,“ hájila se na policii mladší z žen.

Obžaloba uvedla, že i druhá žena, bývalá učitelka Stejskalová, zubařku utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít.

Vražda s prvky spiritismu. Dvě ženy jdou k soudu za usmrcení muže, který chtěl zemřít

Krimi

O násilném pozadí případu s prvky sektářství rovněž informoval ve středu deník Mf Dnes s odkazem na obžalobu a policejní dokumenty.

Zemřelý muž měl podle svědectví ponižovat a týrat ženy stejně jako muže, kteří ho odmítli poslouchat. Podle deníku manipuloval lidmi dlouhých dvacet let a za tu dobu také inkasoval od jemu zcela oddaných lidí celkem až 90 milionů korun.

Vůdce sekty

To zmínila i obhájkyně Stejskalové, která před soudem vypovídat odmítla. „Poškozený se choval jako typický vůdce sekty se všemi prvky, sugesce, manipulace. V rámci sekty docházelo k fyzickému a psychickému nátlaku,“ uvedla obhájkyně Andrea Vejběrová s tím, že mrtvý svým vlivem dělal z ostatních robotické trosky. Tento vliv pak podle obhájkyně vyústil v to, že se obě obžalované účastnily na „sebevraždě“ poškozeného.

„Obhajoba má za to, že tento skutek nelze v žádném případě kvalifikovat jako vraždu, natož vraždu úkladnou,“ řekla také Vejběrová, podle které byl vliv poškozeného jedinou příčinou toho, co se stalo.

„V létě 2022 začal před námi ventilovat touhu zemřít,“ uvedla Stejskalová v přípravném řízení, z nějž soudkyně rovněž přečetla protokoly. „Koncem srpna požádal (druhou obžalovanou), aby mu pomohla pokojně a důstojně odejít z tohoto světa,“ doplnila. Prý chápala, že to muž „tady už nemůže vydržet“.

„To, co se stalo, považuji za službu duši, která potřebuje odejít,“ prohlásila na policii Stejskalová.

Bránili jí zavolat záchranku

Ženy podle obžaloby loni v říjnu v pražských Hájích zavraždily údajně na jeho vlastní žádost padesátiletého muže. Podle pitvy zemřel na otravu nitrožilním anestetikem Propofol.

Smrti však předcházelo vícero procedur. Nejprve údajně dobrovolně požil nezjištěné množství rivotrilu, který na něj měl sedativní účinky. Mladší z žen chtěla zavolat záchranku, oběť i druhá obžalovaná jí v tom ale podle spisu zabránily stejně jako v útěku z bytu.

Muž se prý pak svlékl, lehl si do postele a upadl do bezvědomí. Mladší z žen mu poté do třísla a do zápěstí vpíchla anestetikum Supracain a pořezala ho – bez porušení větších cév – v daných místech skalpelem. Muž proto začal krvácet, což ženy řešily hadry a lavorem.

Muž nakonec zemřel poté, co mu žena do loketní jamky minimálně čtyřmi vpichy aplikovala zmíněný propofol.

Státní zástupkyně Jana Murínová pro mladší z žen navrhuje trest mezi 12 a 16 lety vězení, pro Stejskalovou pak dvanáctiletý trest.

Děti se musely modlit s rukama nad hlavou, tloukl je holí. Soud uložil sektáři za týrání podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám