Hlavní obsah

Šváb o komplicovi: Je to bezpáteřní krysa, až přijedou Číňani, nechá se přeoperovat

Právo, Radim Vaculík

V průběhu čtvrtého dne hlavního líčení se sedmičlenným zločineckým gangem únosců, vyděračů a vrahů bohatých českých podnikatelů se v pátek konečně dostal ke slovu jeho údajný šéf Michael Šváb.

Foto: Petr Horník, Právo

Michael Šváb v soudní síni

Článek

A hned od začátku se rozhodl zacílit na tzv. spolupracujícího obviněného, svého někdejšího kamaráda Daniela Dimitrova. Právě ten totiž podrobně do detailu popsal dvě vraždy, které Švábův gang spáchal v listopadu 2012, respektive v březnu 2013.

„Dimitrov je bývalý policista, který přepadal ženské. Kdysi jsme byli přátelé, dnes je to bezpáteřní člověk,“ uvedl Šváb na adresu svého komplice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Místo aby se k tomu postavil jako chlap, teď ze sebe dělá obětního beránka, který státnímu zástupci odkývne všechno,“ dodal k Dimitrovovi, který mu prý dluží skoro půl miliónu korun.

Rád bych pozdravoval maminku

A když se ho tedy soudce zeptal na jejich vztah, Šváb doplnil: „Je krysa sprosté slovo? Je to bezpáteřní krysa, která zradí každého. Když sem přijdou Číňani, tak si nechá přeoperovat oči...,“ konstatoval Šváb s tím, že zrzavým se nemá věřit a Dimitrov je prý zrzek.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolupracující obviněný Daniel Dimitrov

Pak se Šváb, který sedí ve vazbě od konce března loňského roku, kdy větší část gangu pochytal protimafiánský útvar, obrátil nepřímo směrem k veřejnosti.

„Mám hrozně hodnou maminku, tímto bych ji rád pozdravoval,“ uvedl někdejší filmový producent, který nejspíš matku neviděl po celou dobu, co je za mřížemi.

Řekl si, že bude zase zločinec

Šváb připustil, že se rozhodl páchat zločiny prý kvůli chybějícímu zaměstnání. Nemohl totiž po propuštění z dřívějšího výkonu trestu najít několik měsíců práci.

„Tak jsem si řekl, že budu zase zločincem,“ konstatoval Šváb s tím, že si tedy vytipoval pro únos a vydírání prvního budoucího poškozeného – podnikatele, který vydělal desítky miliónů v oblasti internetu.

Je to skvělý, výjimečný člověk, nejlepší, co jsem poznal
Michal Šváb o uneseném podnikateli

Toho v červenci 2011 vylákala skupina do španělské Valencie, kde ho pomocí vyhrožování nakonec donutila vyplatit se celkem dvěma milióny dolarů (cca 40 miliónů korun). Tento muž měl štěstí – pustili ho nakonec zpět do vlasti živého a zdravého.

„Asi jsme ho spoutali. Řekl jsem mu, že si nás k jeho likvidaci najal jeden jeho obchodní partner, který ho, jak jsem sám zjistil, podvedl. Ale že ho může přeplatit. A tak jsme licitovali,“ přiznal u soudu Šváb, že podnikatele s dalšími členy gangu unesl a vydíral.

Poškozený? Skvělý člověk

„Čím déle jsem ale poškozeného poznával, tím jsem k němu byl blíž než k těm jiným (ostatním členům gangu). Je to skvělý, výjimečný člověk, nejlepší, co jsem poznal,“ chválil Šváb uneseného podnikatele.

S tím se nakonec dohodl na zmíněných dvou miliónech dolarů, a tak ho odvezl na letiště. „Tam jsme si podali ruku, zamávali si, on odletěl a za asi čtyři nebo pět dnů ty peníze poslal,“ doplnil Šváb.

Překvapilo ho chování poškozeného, kterému pak dokonce slíbil, že se mu bude snažit část peněz vrátit. „Řekl mi, že když mu vrátím aspoň 200 tisíc dolarů, tak budu frajer. Mě ten člověk doopravdy hrozně zasáhl,“ popisoval podle svých slov takřka kamarádské vazby s poškozeným Šváb.

K dalším pěti skutkům, které mu klade obžaloba za vinu, se zatím ještě Šváb nestihl vyjádřit, jeho výslech je však naplánován na celý pátek, a dokonce i na pondělí. Švábovi a dalším čtyřem obžalovaným hrozí výjimečné tresty i doživotí, zbylým dvěma mužům šestnáct let.

Reklama

Související témata:

Související články

Můj kamarád Šváb mě unesl a donutil platit

„Měl jsem pocit, jako by se to na mně naučil a vyzkoušel si, že to funguje, tak proč by to dělal jinak? Dělal to pak úplně stejně na jiných.“ Tento až mrazivý...

Výběr článků

Načítám