Hlavní obsah

Jsem takovej blbec dobrák, vzlykal u soudu člen Švábova gangu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Druhým dnem pokračuje hlavní líčení se sedmičlennou organizovanou skupinou únosců a ve dvou případech i vrahů bohatých českých podnikatelů, tzv. Švábovým gangem. Ve středu senát vedený soudcem Tomášem Durdíkem přistoupil k výslechu obžalovaného Jiřího Přeučila, který se podle obžaloby podílel na první ze dvou stíhaných vražd, která se odehrála v listopadu 2012 nedaleko Dubaje ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces se členy gangu Michaela Švába. Na snímku Jiří Přeučil.

Článek

Přeučil, který sám sebe označil za velkého filmového fanouška, díky čemuž se prý skamarádil s údajnou hlavou gangu a někdejším producentem Michaelem Švábem, se snažil soudu ve výpovědi dokázat, že vlastně nic neviděl, neslyšel a ničemu nerozumí. Hned několikrát se přitom rozplakal.

„Vím, že to tady zní blbě, ale já jsem takovej blbec dobrák, já se vždycky bojím, aby se něco nestalo,“ bránil se Přeučil, který hrál roli v případu vraždy podnikatele M. W. Nejprve toho, kdo jej ve Švábově pronajatém apartmá v Dubaji přepadl, a později dělal skupině řidiče.

Auto mělo tmavá kouřová skla, takže tam nebylo nic vidět. Koukal jsem se jen dopředu.
obžalovaný řidič

Právě on dovezl její členy i s uneseným mužem (avšak bez Švába, který byl v době činu v ČR – pozn. redakce) na místo v poušti cca 75 minut od Dubaje, kde pak podle obžaloby další člen skupiny Petr Klement poškozeného nejprve dusil potravinářskou fólií a pak ho umlátil kamenem.

Ale zatímco v obžalobě státní zástupce Vladimír Mužík tvrdí, že Přeučil, který se přímo vraždy podnikatele a odklizení těla neúčastnil, viděl z auta ve zpětném zrcátku, jak Klement poškozeného začal dusit, ve středu to Přeučil zcela popřel.

Měl strach, že tam skončí taky

„Auto mělo tmavá kouřová skla, takže tam nebylo nic vidět. Koukal jsem se jen dopředu a viděl opravdu jen světla před sebou,“ odmítl pak Přeučil, že by cokoli viděl ve zpětném zrcátku, do kterého se podle svých slov nedíval.

Na dotaz soudce ale nedokázal vysvětlit, proč vlastně z místa činu po výstupu ostatních odjel a co si myslel o tom, když pak skupinu už bez poškozeného podnikatele o pár desítek minut později téměř na stejném místě vyzvedl.

Jsem člověk, který nikdy neměl problém se zákonem, dokonce jsem chytil i zloděje.
obžalovaný Přeučil

„Já jim říkám: kde ho máte? Bylo řečeno, ať se o to nestarám. Všichni byli zaraženi a já jsem vůbec nevěděl, co se děje,“ uvedl Přeučil. Později doplnil, že se sám bál. „Já jsem si nemyslel, že by mu ublížili úplně, ale že ho zbili. Měl jsem strach, že kdybych se ptal, tak tam skončím taky, že mě někde vysadí v té poušti,“ řekl Přeučil.

Na opakované dotazy soudu připustil, že mu prý až po řadě dnů došlo, že „se tam stalo něco špatného“. „Měl jsem strach a uvědomil si, že jsem v tom s nimi,“ řekl soudu Přeučil. A znovu sám sebe označil za slušného, nekonfliktního člověka.

Ke slušnosti ho vedl Oldřich Nový

„Určitě nejsem členem žádné organizované skupiny, nikdy jsem nebyl a ani nebudu. Jsem člověk, který nikdy neměl problém se zákonem, dokonce jsem chytil i zloděje. Můj otec mě vychovával ke slušnosti k ženám, byl kadeřník, stříhal slavné lidi, například Oldřicha Nového, který k nám chodil domů a taky mě učil, jak se chovat. Jsem opravdu slušný člověk, nikomu jsem nic neudělal,“ lkal během svých slov Přeučil.

„Strašně mě to mrzí, neumíte si představit, co to pro mě je,“ konstatoval vzlykající obžalovaný a připomněl, že už více než rok sedí ve vazbě a zřejmě ještě dlouho bude. „Ty dva dny (v Dubaji – pozn. red.) mi navždy změnily celý život,“ doplnil Přeučil, který označil za „šéfa“ jejich akce právě Švába.

V jeho výpovědi byla ale celá řada rozporů, na což ho opakovaně upozornil i předseda senátu při kladení svých dotazů. Například proč si myslel, že poškozený podnikatel měl se Švábem v Dubaji obchodní jednání, když ho pak i s dalšími přepadl v apartmá, kde unesený dostal na hlavu kuklu a pouta. A proč po činu společně pálili jeho věci, když si myslel, že ho jen někde vysadili a zbili.

Soud chce během odpoledne ještě vyslechnout Klementa, který podle obžaloby osobně usmrtil jak podnikatele v Dubaji, tak o půl roku později zastřelil dalšího, Petra Vlacha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám