Hlavní obsah

Vůbec nic se nestalo, popřel obžalovaný Klement vraždu muže v Dubaji

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivé prohlášení zaznělo při třetím dni procesu s údajnými sedmi členy tzv. Švábova gangu únosců, vyděračů a vrahů českých podnikatelů. Ve čtvrtek před soudem vypovídal obžalovaný Petr Klement. Toho státní zástupce i někteří další obvinění označují právě za vykonavatele dvou vražd, kvůli kterým hrozí hned pěti mužům až doživotí.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangu Michaela Švába. Na snímku Petr Klement

Článek

První vražda se odehrála v listopadu 2012, druhá loni v březnu. Klement i přesto, že ho ostatní označují za vraha, který prý prvního z poškozených mužů umlátil kamenem v poušti nedaleko Dubaje ve Spojených arabských emirátech (SAE) a druhého na rakousko-italských hranicích zastřelil zezadu do hlavy, jakoukoli vinu popřel.

Alespoň co se týká vraždy u Dubaje, k té druhé se ve čtvrtek ve své výpovědi zatím nedostal.

Podezření z násilí se vysmál

„Za celou dobu, co jsem tam (v Dubaji) byl, tak nebyl nikdo spoután, napaden. K ničemu takovému v Dubaji, co jsem tam byl, vůbec nedošlo, že by někdo někoho přepadal či spoutal,“ tvrdil u soudu Klement. Svá slova doprovodil několika úsměvy. Ty měly zřejmě znamenat, že tvrzení o vraždě je absurdní.

Neví prý nic o tom, že by v apartmá pronajatém Švábem členové skupiny drželi spoutaného s kuklou na hlavě podnikatele M. W., a vydírali ho.

Do Dubaje prý přiletěl kvůli obchodní schůzce, kterou si domluvil s dalším obžalovaným Liborem Skopalíkem. Chtěli tam údajně prodat deset kreseb Pabla Picassa. Ty podle obžaloby Skopalík ještě s obrazem Renoira uloupil o pár měsíců dřív jednomu podnikateli v Olomouci. Jenže kvůli neúčasti údajné hlavy gangu Michaela Švába, ten prý mezitím odletěl pryč, z obchodu podle Klementa sešlo.

Klement tedy podle svých slov po pár dnech strávených v Dubaji bez nějaké zvláštní události odletěl zpět do Česka. Popřel tvrzení obžaloby i dalších minimálně dvou spoluobviněných, že by vraždil.

Nikoho prý nemlátil ani nedusil

„Nebyli jsme nikde jinde než v Dubaji, žádného pána jsme nikam nevezli,“ odmítal výrok obžaloby, že členové gangu odvezli M. W. cca 75 minut od Dubaje, kde ho v poušti právě Klement dusil potravinářskou fólií a poté ubil ranami velkým kamenem do hlavy.

„Viděl jsem to v televizi, ale bohudík k tomu naštěstí nikdy nedošlo. Já jsem nikdy nikam nikoho nevezl. Určitě jsem nikoho nemlátil ani kamenem, ani nedusil fólií,“ odmítl obžalobu Klement.

Usvědčující výpověď spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova, o níž mluvil, že ji slyšel v televizi, označil za lživou.

Když prý tento tvrdil, že právě Klement dusil poškozeného a pak ho zabil kamenem, nejspíš popisoval svoje jednání, mínil před soudem Klement.

Nejen Dimitrov, ale i Klementův kamarád z vězení Libor Skopalík uvedl, že právě Klement přinejmenším jednou vraždil. Další obviněný Jiří Přeučil zase popsal, jak poškozeného do pouště odvezli, a to i za účasti Klementa. Ten, dosud jako jediný z obžalovaných, odmítl, že by se vlastně v Dubaji cokoli stalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám