Hlavní obsah

Praktiky vražedného gangu: Vpadli do domu a uloupili Renoira. Ale byl pravý?

Právo, Radim Vaculík

Poslední, šestý případ, který zmiňuje obžaloba na zločinecký gang únosců a vrahů bohatých podnikatelů, se zcela vymyká těm ostatním. Tentokrát skupina řádila přímo v Česku, nikoho neunesla, ale svou oběť přepadla, zbila a nakonec oloupila přímo u ní doma. A navíc se zaměřila na zcela jiný artikl než dosud – na umění.

Foto: Policie České republiky

Údajný originál obrazu Augusta Renoira Dívčí podobizna

Článek

Zatímco v předchozích případech šel gang hlavně po penězích z účtů či finančních aktiv unesených a vydíraných podnikatelů, nyní se rozhodli získat a samozřejmě později za desítky miliónů korun prodat údajné vzácné originály od slavných malířů.

Šlo o obraz od Augusta Renoira Dívčí podobizna (olej na plátně) a deset kreseb od Pabla Picassa. Ty všechny měl podle obžaloby ve svém trezoru uschovány třiašedesátiletý podnikatel z Olomouce, který po jejich odcizení vyčíslil škodu na neuvěřitelných 415 miliónů korun.

I na něj nejprve gang vedený podle státního zástupce Michaelem Švábem (46) nastražil léčku. Počátkem roku 2012 prý Šváb kontaktoval jednoho člověka, který mu údajně řekl, že ho v minulosti olomoucký podnikatel připravil o originál Renoira i o deset kreseb Picassa.

Proto se gang podle státního zástupce rozhodl dotyčnému muži malby také ukrást a počítal s tím, že to oběť nenahlásí policii, když už prý byly jednou kradené. V únoru 2012 si proto nejprve Šváb podle spisu domluvil jednání s pražským galeristou Martinem Kodlem, na němž prý chtěl ověřit pravost zmíněných děl.

Na tuto schůzku chtěl gang vylákat i olomouckého majitele kreseb a po cestě zpět do Olomouce mu umělecká díla uloupit. A skutečně 17. února jeden z nyní obžalovaných bratrů Skopalíků Petr vyzvedl podle žalobce dotyčného podnikatele v Olomouci a odvezl ho do galerie Kodl v Praze 5.

Foto: Policie České republiky

Údajný boss gangu Michael Šváb

Jenže gang nepočítal s tím, že majitel maleb bude ostražitý a do Prahy přiveze pouze jeden obraz. Takže zločinecká skupina od loupeže na čas upustila. Zarážející je ale skutečnost, že sám majitel galerie Kodl, ani nikdo další z galerie si na kontakt se Švábem alias Robertem Kelnerem, ba ani na schůzku za účasti olomouckého podnikatele nevzpomíná.

„Já si vůbec nepamatuju, že by u mě byli, a vypověděl jsem to i na policii. Možná to byla jiná galerie, kam jeli. Je to celé nějaké divné,“ řekl Právu Kodl. Nicméně prvotní neúspěch nedal gangu spát.

A tak o čtyři měsíce později, tedy 18. června 2012, tentokrát Libor Skopalík společně s dodnes neznámým komplicem podle státního zástupce vnikli brzy ráno přímo do podnikatelova rodinného domu v Olomouci-Lazcích.

Foto: Policie České republiky

Jeden z údajných obviněných členů gangu.

Přepadený muž se jim sice snažil utéct a zavřít se v garáži, ale i tam se útočníci dostali, majitele domu několika ranami do obličeje a těla zbili a poté vyvlekli po schodech do patra garáže, kde měl pracovnu i s trezorem.

„Zde ho přinesenou montážní páskou připoutali k židli, přelepili mu oči a výhrůžkami ublížení na zdraví jeho rodině, bitím do hlavy a různých částí těla a mačkáním prstů kleštěmi ho přinutili k vydání klíčů od trezoru,“ popsal žalobce mučení, které musel přepadený muž podstoupit.

Foto: Policie České republiky

Na lavici obžalovaných usedne sedmičlenný zločinecký gang únosců milionářů, který od původního vydírání a bití nakonec přešel až k tomu nejhoršímu – k vraždám.

Po otevření sejfu v něm lupiči údajně skutečně našli tolik chtěný obraz od Renoira a deset kreseb od Picassa společně s peněženkou s menším finančním obnosem a sedmi kusy bodáků k puškám za zhruba 5500 korun.

Vše sebrali a zmizeli. Státní zástupce v obžalobě míní, že se odcizená díla snažila poté skupina prodat v zahraničí, ale zda se jí to podařilo, to policisté ani žalobce netuší.

Škoda půl miliardy, anebo vůbec žádná 

Z uloupených věcí se dodnes nic nenašlo. Majitel sice jejich cenu vyčíslil na zmíněných 415 miliónů korun s tím, že podle všeho neměl díla pojištěná. To nahrává verzi zmiňované řadou odborníků, galeristů i samotnou policií, podle kterých nešlo vůbec o originály, nýbrž o „zcela bezcenné plagiáty“, jak připustil v obžalobě i státní zástupce.

Ale protože nikdo neví, kde obraz a malby jsou, nelze jejich pravost nijak ověřit. Sám oloupený majitel, kterého se nyní Právu nepodařilo kontaktovat, byl v minulosti o pravosti uměleckých děl přesvědčen.

Foto: Policie České republiky

Obviněný muž ze sedmičlenné organizované skupiny, která skončila před soudem a řadě jejích členů hrozí doživotí.

„Žádné z ukradených děl mi policie ještě nevrátila, pořád po nich pátrají. Rozhodně jsem je ale všechna získal zákonnou cestou. Nebyl to nějaký nelegální obchod, nic takového,“ uvedl majitel maleb v říjnu 2012 pro Olomoucký deník. Sám se neozval.

Dalo by se očekávat, že poté, co detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) loni počátkem dubna informovali o případu a zveřejnili i fotografie podezřelých, oloupený podnikatel někoho pozná a policii se sám ozve.

Foto: Policie České republiky

Další z údajných obviněných členů zločineckého gangu únosců a vrahů bohatých podnikatelů

To se ale podle informací Práva nestalo a policisté z ÚOOZ jeho případ s těmi ostatními spojili až později na základě vlastního vyšetřování, například prověřováním toho, kde se pachatelé v průběhu doby pohybovali.

Nicméně i majitel odcizených děl se nakonec stal podle obžaloby jednou z obětí sedmičlenné zločinecké skupiny, jejíž skutky začne v polovině června rozplétat pražský městský soud. Hned pěti mužům gangu hrozí mimo jiné i za dvě vraždy až doživotí, dalším dvěma až 16 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám