Hlavní obsah

Praktiky vražedného gangu: Do Francie jel i s rodinou, zachránila ho smrt jiného

Právo, Radim Vaculík

Další, celkově již pátou obětí zločineckého gangu únosců a vrahů bohatých podnikatelů měl být 43letý muž z Prahy a možná i celá jeho nejbližší rodina.

Foto: Azimut Yachts

Jachta Azimut 68. Nákup tohoto modelu jachty byl záminkou k vylákání podnikatele do Nice.

Článek

Právě s ní přicestoval loni 8. března do francouzské Nice, aby tam s gangstery podepsal smlouvu o prodeji luxusní lodi za zhruba 19 miliónů korun. Kupcem měl být Robert Kelner, což je smyšlené jméno, za kterým se podle obžaloby skrýval hlavní organizátor gangu Michael Šváb (46).

Stejně jako v předchozích případech i tato oběť měla padnout do pasti a pod vymyšlenou záminkou zmíněného prodeje jachty skončit v poutech vydírána, ne-li nakonec i zavražděna. Naštěstí pro tohoto podnikatele se ale osudové setkání se Švábem na letišti v Nice nekonalo a vrátil se bez úhony domů.

Byl asi naštvaný, že k setkání nevysvětlitelně nedošlo, ale netušil tehdy nic o tom, že gang před ním v Nice násilím držel a vydíral podnikatele Petra Vlacha. A kvůli hrozícímu vyzrazení místa věznění se pouhý den před domluvenou schůzkou Švába s tímto vyhlídnutým podnikatelem museli členové zločinecké skupiny i s Vlachem přesunout jinam, tudíž šéf gangu jednání zrušil.

Mělo se uskutečnit loni 8. března, tedy přesně v den, kdy v brzkých ranních hodinách podle obžaloby člen gangu Petr Klement zastřelil Vlacha zezadu ranou do zátylku. Jen kvůli tomu se zločinci už zpět do Nice nevydali.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Petr Vlach

„Asi bych se k tomu teď nerada vyjadřovala a manžel asi také ne,“ řekla k tomu Právu podnikatelova manželka, jež tehdy do Nice rovněž letěla.

Koupil areál na Orlíku

Společnost tohoto podnikatele převzala v roce 2011 za 233 tisíc od někdejšího obchodního partnera zastřeleného Františka Mrázka či Tomáše Pitra, podnikatele Miroslava Provoda majoritní podíl akcií firmy Orlík. Ta si od státu dlouhodobě pronajímala bývalý prominentní areál Vystrkov s hotelem Orlík a 13 vilami u stejnojmenné přehrady, kde se kdysi rekreovali straničtí a státní činitelé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pohled na bazén od hlavní budovy hotelu Orlík, za ním je sportovní zázemí-kurty, pastviny pro koně

Po této transakci muž areál od státu za 60 miliónů koupil. Sám se tehdy od předchozích majitelů distancoval, prý s nimi nemá nic společného. Údajný šéf gangu únosců Šváb se k němu dostal opět přes jachting. Podle obžaloby si ho loni v lednu vytipoval v časopise Jachting revue, kde muž přes inzerát nabízel za 700 tisíc eur (cca 19 miliónů korun) prodej či dlouhodobý pronájem lodi Azimut 68.

Šváb se tedy jako možný zájemce ozval a podle státního zástupce se pod jménem Robert Kelner loni 27. ledna s majitelem lodi a jejím kapitánem sešel v pražském hotelu Intercontinental. Tam se všichni domluvili na osobní prohlídce jachty i na reálné možnosti jejího prodeje, přičemž Šváb podle žalobce avizovanou cenu akceptoval.

Zavázal se, že zaplatí zálohu

Loď kotvila v chorvatském Šibeniku, kam se na ni jel Šváb i s dalším členem gangu Danielem Dimitrovem skutečně podívat. Po návratu potvrdil, že ji koupí.

Začátkem loňského března pak Šváb podle obžaloby pod záminkou podpisu smlouvy o prodeji lodi pozval muže i s manželkou do Nice a slíbil, že tam budou jeho hosty. Navíc se prý zavázal, že na místě zaplatí za loď zálohu ve výši 30 tisíc eur (cca 820 tisíc korun).

„Poté informoval ostatní před odjezdem do Nice, kam již vylákali Petra Vlacha, s tím, že až to s ním vyřídí, přijde na řadu,“ napsal do obžaloby státní zástupce. Jenže k setkání v Nice už nedošlo. Členové gangu ze strachu z prozrazení z Nice odjeli a odvezli si s sebou tehdy ještě živého Petra Vlacha, kterého jen o pár hodin později zastřelili.

Gangster mu už nevzal telefon

Tentýž den Šváb alias Kelner napsal podnikateli, ať do Nice nejezdí. Podle obžaloby mu poslal zprávu, že „v Nice je špatné počasí a že celou akci ruší“. Přesto muž o den později, jak se původně domluvili, přiletěl. Na letišti jej však nikdo nečekal a Šváb alias Kelner mu už nebral telefony.

Tehdy nejspíš vůbec netušil, čemu se on i jeho příbuzní vlastně vyhnuli. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na tento případ přišli jen pár dnů poté, co rodina do Francie odcestovala.

Podle informací Práva získali první poznatky nikoli od samotného podnikatele, nýbrž v rámci vyšetřování Vlachovy vraždy, a to nejspíš i díky sledování telefonů podezřelých a jejich pohybu v zahraničí.

Poslední ze šesti případů, které má gang podle obžaloby na svědomí, se zcela vymyká těm předchozím. Odehrál se totiž přímo na území ČR a tentokrát šlo o vydírání a oloupení obchodníka s obrazy přímo v jeho domě. Podrobnosti přináší Právo ve čtvrtečním vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám