Hlavní obsah

Strážník srazil v dubnu fackou dívku a hlídka přihlížela. Policie stále neví, jestli zneužili pravomoc

Novinky, kub
Praha

Ani pod více než dvou měsících není zřejmé, jakou dohru bude mít dubnový incident v pražských Řepích, při kterém dnes již bývalý strážník udeřil dívku, až spadla na zem. Jeho kolegové násilí přihlíželi, surovec v uniformě dostal vzápětí vyhazov. Státní policie nicméně od té doby zkoumá roli celé hlídky, jestli někdo nezneužil své úřední pravomoci.

Foto: Městská policie Kladno

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal na začátku dubna v době nouzového stavu, který platil kvůli pandemii koronaviru. Videozáznam pořízený jedním ze svědků události byl zveřejněn na Facebooku. Bylo na něm vidět, jak strážník udeřil dívku tak silně, že upadla na zem. Ze záznamu nebylo zřejmé, co potyčce předcházelo.

Městská policie případ označila jako selhání jednotlivce a muže ze svých řad vyloučila. Podle informací Novinek následovalo prověřování státní policií, jestli nedošlo ke zneužití pravomoci.

Pražský strážník udeřil mladou ženu do obličeje, až spadla. Selhání jednotlivce, řekla mluvčí

Krimi

„Celá událost je stále v prověřování, zatím bez konkrétních závěrů. Případ je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ sdělil tento týden mluvčí policie Jan Rybanský.

Podle trestního zákoníku hrozí za daný čin v základní sazbě roční až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.

Městská policie již dříve uvedla, že na místě incidentu byli další čtyři strážníci, jejichž míra zodpovědnosti se ještě došetřuje. Podle posledních informací dostali do úplného ukončení případu jinou práci v rámci městské policie, aby nebyli v přímém kontaktu s veřejností.

Strážník, který surově udeřil dívku, dostal vyhazov

Krimi

Konflikt se stal u rybníku v Řepích, když hlídka kontrolovala partu, která měla porušovat zákaz shlukování větších skupin lidí. Fyzickému napadení měla podle svědků předcházet slovní výměna, při níž někdo strážníky upozornil, že oni rovněž nedodržují odstupy.

Muž údajně dostal od strážníka pěstí do obličeje, což ale na záznamu není. Dívka se kamaráda zastala a následovala scéna, kterou již svědek na mobil zachytil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám