Hlavní obsah

Pražský strážník udeřil mladou ženu do obličeje, až spadla. Selhání jednotlivce, řekla mluvčí

Právo, Jan Martinek
Praha

Na sociálních sítích koluje video, na němž je zachycen příslušník pražské městské policie, který surově napadl mladou ženu. Městská policie Praha to označila za selhání jednotlivce a chce se omluvit. Incident se odehrál u rybníka v pražských Řepích.

Foto: Městská policie Kladno

Městská policie

Článek

Video zveřejnila na svém facebookovém profilu Tereza Smažinková. Na záznamu je vidět, jak od podstatně většího a silnějšího strážníka dostává tak silnou ránu do obličeje, až upadne na zem. Když vstane, snaží se policistu konfrontovat. „Je mi devatenáct let a vy mi dáváte do obličeje facku, když já jsem se vás ani nedotkla?“ říká mu. Příslušník jí odpovídá, že jej urážela. Na záznamu není vidět, co potyčce předcházelo.

Napadená dívka později na Facebooku, kde mezitím video lavinovitě sdílelo velké množství lidí, přidala své vyjádření.

„Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích (v rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé), když na nás někdo zavolal hlídku. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest,“ napsala mladá žena.

„Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku, a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím. Všechno probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval s tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani nedodržují odstup. Načež dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu), a ve chvíli, kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku,“ popisuje incident Smažinková.

„Strážníkovu fyzickému napadení nepředcházela z naší strany absolutně žádná agrese, slovní urážení nebo snad zasahování do jeho osobního prostoru. Po celou dobu nám taky odmítal sdělit své jméno nebo identifikační číslo, o které jsme ho opětovně žádali,“ tvrdí.

„Jednal v rozporu se zákonem“

K incidentu se vyjádřila mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Předmětné video jsme na sociální síti zaznamenali a okamžitě ho předali k prověření nezávislému kontrolnímu orgánu, kterým je Inspekce Městské policie hl. m. Prahy. Přestože zatím nevíme, co se přesně na místě odehrálo, již z prezentované části videa je zřejmé, že se náš strážník choval neprofesionálně a v rozporu se zákonem, což je pro nás zcela nepřijatelné a velmi nás to mrzí,“ řekla Právu Seifertová.

„Městská policie v Praze má přes 2200 zaměstnanců a velmi bychom si přáli, aby se všichni vždy chovali, tak jak se sluší a patří. Bohužel to nejsme schopni vždy ovlivnit a v tuto chvíli to vnímáme jako selhání jednotlivce. Jakmile budeme mít k dispozici výsledky šetření inspekce, zveřejníme. Rádi bychom se za selhání našeho zaměstnance omluvili,“ dodala Seifertová.

Reklama

Výběr článků

Načítám