Hlavní obsah

Za smrt pacientky, která zemřela při plastice prsou, stíhají lékařku

Předloni v říjnu se Renata T. (29) rozhodla podstoupit na pražské klinice Brandeis Clinic plastickou operaci prsou. Zákrok v celkové narkóze ale nepřežila. Za její úmrtí policisté nyní stíhají 54letou anestezioložku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta podle obvinění náležitě nesledovala na přístrojích životní funkce pacientky, u které došlo v důsledku nedostatečného zásobování kyslíkem během umělé plicní ventilace k zástavě srdce a těžkému otoku mozku a ke smrti.

Šéf státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek Právu potvrdil, že policisté na základě shromážděných důkazů během prověřování obvinili jednu osobu pro přečin usmrcení z nedbalosti. Více se ale k případu vyjadřovat nechtěl. Obviněné anestezioložce hrozí až šest let vězení a soud jí může také zakázat práci lékaře.

Podle zjištění Práva se poškozená rozhodla pro modelaci a zvětšení poprsí pomocí silikonových implantátů. Všechna její předoperační vyšetření skončila závěrem, že jde o naprosto zdravého člověka, který je schopen zákroku v celkové anestezii bez předpokladu komplikací.

Miminko s teplotou poslali z pohotovosti domažlické nemocnice domů, do rána zemřelo

Krimi

Podle zdroje obeznámeného s případem problém vznikl ve špatně nastavené směsi kyslíku a vzduchu v dýchacím přístroji. „Už od začátku operace byl průtok plynu nízký a dotyčná lékařka si toho nevšimla. Ne­sledovala pak ani monitor, na kterém byl patrný pokles kyslíku v těle pacientky. Vypnutý měla i zvukový alarm, který upozorňuje na to, když hodnota kyslíku klesne pod kritickou mez,“ uvedl zdroj.

Až ke konci operace anestezioložka zjistila, že na monitoru životních funkcí nevidí v těle žádnou hodnotu kyslíku. To už ale byla pacientka promodralá a neměla téměř žádný pulz. Krátce nato došlo u ní k zástavě srdeční činnosti.

Obviněná pak ordinovala postupně tři adrenalinové injekce do žíly pacientky a dvakrát použila defibrilátor, přičemž po druhém elektrošoku srdce naskočilo. Po intubaci ženu převezla záchranka do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde krátce nato zemřela. Jako příčinu smrti stanovil patolog těžký otok mozku způsobený nedostatkem kyslíku.

Pochybení uznala

Policejní vyšetřovatelé dospěli k závěru, že anestezioložka během operace nesledovala v dostatečném rozsahu životní funkce pacientky, kvůli tomu nemohla včas detekovat nedostatečné zásobení organismu kyslíkem. „Postup lékařky byl non lege artis, tedy že při výkonu svého povolání nedodržela rámec pravidel medicínských způsobů, které vyplývají z výkonu jejího povolání,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Sama obviněná lékařka při výslechu na policii uznala své pochybení. Připustila, že na anesteziologickém přístroji musel být pokles kyslíku vidět. „Bohužel mě na to neupozornil žádný akustický signál. Tak jsem si myslela, že je vše v pořádku. Strašně lituji, co se stalo. Budu potrestaná do konce života,“ dodala obviněná žena.

Podle vyjádření vedení kliniky šlo o externí anestezioložku. „Rozvázali jsme s ní veškerou spolupráci,“ vzkázala po sekretářce vedoucí lékařka plastické chirurgie Lucie Kalinová.

Lékař neposlal sanitku k nemocnému, který následně zemřel. Dostal pokutu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám