Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu údajného hackera Nikulina na vnitro, Rus azyl nedostane

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ruský údajný hacker Jevgenij Nikulin v České republice azyl nedostane. Rozhodl o tom v pátek pražský městský soud, když zamítl jeho žalobu na ministerstvo vnitra, kterou se snažil zvrátit jeho rozhodnutí o neudělení azylu. Proti rozsudku si Rus může podat kasační stížnost. Nikulin si ale zároveň proti vydání do USA podal ústavní stížnost, o které teprve bude rozhodovat Ústavní soud.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

Mladý ruský automechanik a údajný hacker si podal žádost o azyl na konci loňského roku, ministerstvo vnitra ji ale jako zjevně nedůvodnou zamítlo. Rus se podle ministerstva jen snaží vyhnout vydání do USA či Ruska k trestnímu stíhání.

„Soud dospěl k závěru, že žaloba nebyla podána důvodně, a proto ji zamítl,“ potvrdila rozhodnutí vnitra soudkyně Dana Černá s tím, že Nikulin podal žádost o azyl s cílem oddálit případné vydání do USA k trestnímu stíhání. „Jedinou pohnutkou k podání žádosti byla snaha nebýt vydán. Jiný cíl jednání žalobce dle názoru soudu vysledovat nelze,“ dodala.

Advokát: V USA bude vystaven násilí

Nikulinův advokát Martin Sadílek argumentoval tím, že žádal o humanitární azyl. Je totiž přesvědčen, že v USA, kde mu údajně hrozí až 54 let vězení, nebude jeho proces veden spravedlivě a budou proti němu použity násilné prostředky, aby se přiznal. „Humanitární azyl je ochrana lidské bytosti a práva a svobody s ním spojené,“ uvedl Sadílek.

Podle soudu Nikulin mohl žádost podat také dříve než po čtrnácti měsících v pražské vazbě, kdy se dozvěděl, že vydání do USA i Ruska je přípustné. Sadílek totiž řekl, že se o hrozících 54 letech v USA Nikulin dozvěděl až loni v listopadu před Vrchním soudem, a doufal, že český soud nepovolí jeho vydání do USA.

Černá také podotkla, že azylové důvody se vztahují k zemi původu žadatele. „Žalobce ve své žádosti neuvedl, že v Rusku bude vystaven pronásledování ani že mu hrozí újma na zdraví,“ konstatovala soudkyně. Sám Nikulin, který během jednání v podstatě nehovořil, se omezil pouze na vyjádření: „Potvrzuji skutečnost, že jsem vycestoval z Ruska. Zřejmě jsem přijel do České republiky vypít pivo. Potvrzuji slova mého advokáta. K dnešnímu dni nemám, co bych dodal.“

„Pomalá smrt” se nekoná, je zdravý

Soudkyně na začátku jednání četla Nikulinovu žádost o azyl, kde Rus mimo jiné píše, že vyjma ledvinových kamenů netrpí žádnými zdravotními potížemi. Ruský list Izvestija počátkem roku přitom přišel s článkem „Pomalá smrt“, kde píše, že Nikulinovo zdraví se vážně zhoršilo a situace bude kritická. Vězeňská služba to ale odmítla s tím, že od nástupu výkonu vazby se Nikulinův zdravotní stav nezhoršil.

Stejně jako jednání o přípustnosti vydání Rusa i toto probíhalo za přísnějších bezpečnostních podmínek za mřížemi pražské pankrácké věznice. Všichni účastníci museli projít podrobnou kontrolou a odevzdat telefony a laptopy, stejně tak nebyly povolené fotoaparáty nebo kamery. Oproti minulému jednání ale nebyla přítomna Nikulinova rodina ani zástupci ruské ambasády.

Nikulina zadrželi předloni v říjnu v jednom z pražských hotelů čeští policisté ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Američané Rusa viní z hackerského útoku, krádeže a spiknutí.

Byla za nim FBI

Podle Nikulina jej agenti FBI dvakrát navštívili ve vazbě a měli mu výměnou za přiznání k nabourání sítě Demokratické strany před americkými prezidentskými volbami nabídnout, že ho zprostí obžaloby z útoků na internetové služby LinkedIn, Dropbox a FormSpring, zajistí mu určitý peněžní obnos, americké občanství a ubytování. Nikulin prý tento údajný návrh odmítl. Stejně jako samotnou americkou obžalobu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

Rusové zase Nikulina podezřívají z internetových krádeží. Zatykač za čin z roku 2009 na něj ruský soud vydal loni v listopadu kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (asi 88 tisíc korun). Nikulin sice tvrdí, že je i v tomto případě nevinen, s vydáním ruským úřadům ale souhlasil kvůli „čestnému, nepolitickému vyšetřování a soudu”.

Loni v listopadu pražský vrchní soud potvrdil přípustnost Nikulinova vydání do USA i do Ruska. Kam, to rozhodne ministr spravedlnosti. Nikulin si ale proti vydání do USA podal ústavní stížnost, o které teprve bude rozhodovat Ústavní soud. Nikulinova extradice se tak oddálí.

Reklama

Související články

Nikulin se chce vyhnout vydání do USA

Zadržený údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin (30) se snaží jakkoli zabránit tomu, aby byl vydán ke stíhání do USA. I proto v prosinci požádal v ČR...

Výběr článků

Načítám