Hlavní obsah

Muž šířil falešnou zprávu, že Ukrajinci unášejí romské děti. Vyšetřuje ho policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávejte si pozor na své malé děti, Ukrajinci je unášejí. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Takovou zprávu šířil muž na Facebooku. Případem už se zabývají kriminalisté. A vyloučili, že by se událost stala.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci policisté zveřejnili v úterý dopoledne na svém twitterovém účtu. Na podezřelý příspěvek ze 13. července je upozornili uživatelé Facebooku. „Přijali jsme oznámení o údajném únosu romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Podle zjištění Práva je autorem příspěvku pravděpodobně muž z romské komunity, zřejmě právě z Rokycanska. V textu upozornil občany České republiky, aby si dávali pozor na své malé děti. „Ukrajinci unášejí děti. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Dítě se mu vyškublo z ruky a utekl. Na celou věc upozornil Vietnamec, který to viděl před večerkou!!!!!!!!! Prosím sdílejte!!!!!!,“ napsal doslova muž.

Policisté však vyloučili, že by se něco takového stalo. „Ujišťujeme veřejnost, že k události nedošlo,“ zdůraznil Hodan. Doplnil, že kriminalisté vyšetřují, zda nejde o trestný čin, konkrétně o šíření poplašné zprávy.

Podle zjištění Práva muž příspěvek z Facebooku dosud nesmazal, zatím ho sdílelo 187 lidí a je pod ním 19 komentářů, včetně některých nenávistných. V jednom z nich například uživatelka píše, aby Ukrajinci táhli do pekla. „Náležitou pozornost věnujeme i příspěvkům na sociálních sítích, které byly v této souvislosti zveřejněny,“ doplnil Hodan.

Podobný případ se stal nedávno v Přerově. Šestatřicetiletá žena na Facebook napsala, že ji napadli Ukrajinci a plánují prý Romy zabít. Policie ji obvinila ze šíření poplašné zprávy, za což jí hrozí až roční trest.

Napadli mě Ukrajinci, napsala žena z Přerova. Policie ji obvinila z poplašné zprávy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám