Hlavní obsah

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákrok policie a použití donucovacích prostředků proti školákovi v jihočeských Borovanech na začátku srpna byly podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Neuniformovaní policisté tehdy zaklekli na politickém mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO) na autistického chlapce a odvezli ho na služebnu.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

Prověřování se týkalo incidentu, kdy na politickém mítinku neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu.

O zásahu publikoval reportáž server Respekt, podle kterého matku chlapce odmítli policisté vzít s sebou, přestože na ně volala, že chlapec je autista.

Případem se zabývala GIBS, která prověřuje případnou trestnou činnost členů bezpečnostního sboru.

„Policisté v rámci plnění svých služebních úkolů reagovali na nezákonné jednání mladého muže, který odnášel zvukovou aparaturu, a proto se rozhodli tohoto muže legitimovat,“ sdělila v pondělí mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

„Předtím, než provedli služební zákrok, se opakovaně prokázali služebním průkazem a bezprostředně vyzvali muže, aby předložil občanský průkaz. Tento výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z nich,“ dodala s tím, že její kolegové při prověřování vycházeli hlavně z vysvětlení lidí, co byli na místě, a z videozáznamů.

Policie se bude na Babišově turné sama kontrolovat

Domácí

Následovaly hmaty a chvaty, kterými policisté chlapce dostali na zem.

„Muž se vizuálně jevil jako osoba zjevně starší 15 let a v danou chvíli nevykazoval žádné známky autismu. Až po ukončení služebního zákroku bylo matkou sděleno policistům, že se jedná o 15letého chlapce, který trpí poruchou autistického spektra. Dále je důležité uvést, že užitím donucovacích prostředků nebylo způsobeno mladistvému žádné zranění,“ zmínila mluvčí.

Inspekce podle Nguyenové dospěla k závěru, že policisté jednali oprávněně a že použití donucovacích prostředků bylo v dané situaci přiměřené a v souladu s interními předpisy policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám