Hlavní obsah

Jako u bláznů. Místo omluvy policie matku zakleknutého autistického chlapce prověřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matku chlapce, kterého zaklekli policisté v civilu na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), vyšetřuje policie. V pondělí s tím přišel pořad Reportéři ČT.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

„Je na mě podáno trestní oznámení, že týrám své dítě, protože ho vodím na různá místa, která jsou hlučná a na kterých se on nemusí cítit dobře,“ uvedla pro Českou televizi (ČT) matka zakleknutého chlapce Michaela Selmi Wallisová.

Policie se obrátila na školu, kde její patnáctiletý syn Jakub, jenž trpí autismem, studuje.

„Třídní učitelka na mě vypracovávala posudek, jestli chodím na třídní schůzky, spolupracuju, jaký má Kuba prospěch, jaké má chování, jaká je jeho diagnóza  – a v podstatě v tomhle duchu,“ řekla matka. „Kuba se začíná cítit opravdu špatně a nekomfortně, protože je to pro něj samozřejmě nepříjemné, když vidí, že policie komunikuje se školou,“ dodala.

Ředitelka školy Jindřiška Čermáková odmítla říct, jaké informace policii škola podávala. Na dotaz reportéra, jestli je Jakub bezproblémový žák, uvedla: „No samozřejmě, to jediné vám můžu říct, že je.“

Policie se k trestnímu oznámení rovněž odmítla vyjádřit. „S ohledem na to, že celá událost je na počátku prověřování, není možné poskytnout bližší a konkrétní informace,“ sdělila mluvčí policie Středočeského kraje Michaela Richterová.

Psychoterapeut Peter Pöthe, který promluvil na konci reportáže, uvedl, že podle něj by matka měla být spíš pochválena za to, že autistického syna neizoluje od společnosti. Ostatně, podle slov matky i syna, to byl Jakubův nápad se akce účastnit.

„Mně vadí, že oni to poslouchají a fakt tomu věří“

K incidentu došlo na začátku srpna, kdy na politickém mítinku neuniformovaní policisté zaklekli chlapce, jenž odnesl Babišovi reproduktor, záhy jej ale vrátil. Matka se synem pro ČT celý konflikt s policií popsali.

„Kuba strašně špatně reagoval na ty zmínky, že jsme placení,“ uvedla matka.

„Mně vadí, že oni to poslouchají a fakt mu (Babišovi) věří,“ řekl k tomu chlapec. „Tak jsem udělal, co jsem udělal. Vzal jsem reprák a (…) mně přišlo vtipný mu to prostě vzít. Pak za mnou přišli ty jeho lidi, já jsem se rozhodl, dobře, nechci mít problémy, tak to vrátím,“ popsal.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

Následně k němu měli přistoupit tři policisté v civilu a chtěli po něm občanský průkaz. Ten ale neměl u sebe.

„Já jsem nevěděl, co v ten moment dělat, představte si, že okolo vás stojí kolečko chlapů a nemáte kam utéct, tak jsem jednoho plácnul. A oni mě chytili, svalili na zem, já jsem se pokoušel zvednout,“ dodal.

Matka pak podle svých slov křičela na lidi, ať zavolají policii, protože měla za to, že syna zaklekla Babišova ochranka. Policisté jí až později ukázali průkazy.

„Jak na něm klečeli tři, tak jednomu jsem trochu přiklekla na záda a plácala jsem ho rukou, aby ho pustili, že je postižený, že je autista,“ řekla matka. Tu ale s sebou na služebnu, kam odvezli chlapce, nevzali.

Policisté mlčí

Česká televize zkontaktovala dva ze tří policistů, kteří chlapce zaklekli. Ani jeden se však k případu nechtěl vyjádřit.

Policisty vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), v pondělí případ uzavřela s tím, že nepochybili. Dále je s nimi vedeno kázeňské řízení, jež však zatím není ukončeno.

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Krimi

Jednání policistů se nelíbilo ani policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi, ale spíš než pocity autistického školáka zakleknutého policejními hromotluky řešil hlavně renomé svého sboru.

„Mediální obraz policie utrpěl. Fotka zákroku ve veřejném prostoru působí šíleně. Nevím ale, jak dlouho zákrok trval,“ řekl k tomu v srpnu Vondrášek s tím, že je z toho „nešťastný“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policejní prezident Martin Vondrášek

Jakubův případ nebyl jediným, kdy proti Babišovým odpůrcům na mítinku zasahovali policisté v civilu. V Českém Krumlově vyvedli neuniformovaní policisté po potyčce ženu do neoznačeného auta a odvezli na služebnu.

Zatímco strážci pořádku tvrdí, že žena policistu napadla, ona sama se vyjádřila tak, že udeřila muže, který do ní na akci strkal, a netušila, že jde o policistu.

Dva neuniformovaní policisté odvedli z Babišova mítinku ženu a naložili ji do civilního auta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám