Hlavní obsah

Po konfliktu v Krupce na Teplicku policie obvinila muže z Moldavska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Kvůli nedělnímu konfliktu na sídlišti v Krupce na Teplicku kriminalisté obvinili z výtržnictví 33letého muže z Moldavska, kterého rovněž čeká vyhoštění. Policisté již v pondělí vyvraceli informace ze sociálních sítí, že se incidentu měli zúčastnit Ukrajinci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O vývoji v případu v úterý informovala policie na Twitteru.

„Kriminalisté obvinili 33letého muže z Moldavska z trestného činu výtržnictví. Po provedených úkonech bude muž předán do rukou cizinecké policie a bude s ním vedeno řízení o správním vyhoštění za účelem opuštění území členských států Evropské unie a schengenského prostoru,“ uvedla policie.

Rvačka se měla odehrát v neděli kolem 19. hodiny v ulici Karla Čapka na krupském sídlišti Maršov. Kriminalisté o případu informovali s tím, že vyvracejí tvrzení na sociálních sítích o účasti Ukrajinců na incidentu.

Mluvčí policie Kamil Marek v úterý Novinkám potvrdil, že kromě okolností rvačky se kriminalisté zabývají rovněž příspěvky uživatelů sociálních sítí.

Někteří například u zveřejněného videozáznamu ze zásahu strážníků na místě, na kterém byli vidět dva zadržení muži na zemi a rozvášněný dav přihlížejících, tvrdili, že na zemi byli dva Ukrajinci, kteří napadli romské děti.

U jednoho ze zadržených se navíc objevil varovný komentář o tom, že se má jednat o pedofila, který unesl děti.

Příspěvky na internetu připomínají podobné případy z předešlých týdnů, které kvůli šíření nenávistných lží vyšetřovala policie.

Naposledy například muž šířil na Facebooku zprávu s varováním o tom, ať si lidé dávají pozor na své malé děti, protože je Ukrajinci unášejí, přičemž jeden z případů se měl stát v Rokycanech. Kriminalisté vyloučili, že by se událost stala, a autora tvrzení prověřují.

Muž šířil falešnou zprávu, že Ukrajinci unášejí romské děti. Vyšetřuje ho policie

Krimi

Vysvětlovat svá tvrzení musel také muž, který tvrdil, že v Sokolově pobodali Ukrajinci chlapce a chystají se všechny pozabíjet, což se nezakládalo na pravdě.

Později, po předvolání policií, svá slova zmírnil a snažil se vše vysvětlit tím, že nesmysl vzešel z „hlášky mezi Romy“. Kriminalisté ale případ řeší dál.

Jakou policie případně zvolí trestní kvalifikaci, je zatím otázkou, ve hře by ale mohlo být například šíření poplašné zprávy. Právě pro tento čin padlo obvinění v dalším případu, kdy 36letá žena na sociální síti tvrdila, že ji v Přerově napadli Ukrajinci.

Navíc prý mají v plánu zabít Romy. Její tvrzení se rovněž ukázala jako lživá a podle policie žena záměrně lhala s úmyslem vzbudit v lidech strach z určité skupiny lidí.

Zpráva o napadení Ukrajinci se šířila již v květnu, kdy s tímto tvrzením přišla žena z brněnské části Bystrc. Policie později případ odložila s tím, že se skutek neprokázal, rovněž ale nebylo možné dokázat, že by příspěvek na sociální síti byl od ženy účelový.

Potyčka v Pardubicích

Jak připomněla ČTK, v červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom.

Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě 18 lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala.

Server Romea uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den, 2. července, protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti.

Asociace Romských občanských iniciativ Evropy adresovala ukrajinskému prezidentovi otevřený dopis, ve kterém uvádí, že roste napětí mezi Romy a uprchlíky z Ukrajiny. Viní z toho mimo jiné českou vládu, která podle asociace neumí srozumitelně komunikovat s občany.

Řešíme rvačku opilců v Krupce, Ukrajinci mezi nimi nebyli, vyvrací policie fámy na sítích

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám